Brojne primjedbe
100

Sindikat protiv novog zakona o PIO-u: Vlada vara javnost, kaznit će radnike realnog sektora

Piše: M. N.
Foto: N.G./Klix.ba
Foto: N.G./Klix.ba
Savez samostalnih sindikata BiH upozorio je danas kako federalne vlasti obmanjuju javnost tvrdeći kako je novi zakon o PIO-u dobar i da će donijeti povećanja penzija, tvrdeći da se jednostavnom računicom dolazi do podatka da će penzije i dalje biti minimalne i da će svi budući penzioneri biti oštećeni.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović kazao je kako su uputili šest amandmana koje imaju od samog početka i koje su davali kada su bili uključeni u pregovore tokom pravljenja prednacrta zakona 2015. godine, ali da se Vlada FBiH oglušila i izbacila ih iz socijalnog dijaloga tvrdeći kako se ovaj zakon tiče samo trenutnih penzionera. Amandmane su sada uputili predsjednicima svih političkih stranaka u federalnim vlastima i traže da ih pročitaju i shvate šta će zakon zaista donijeti.

"Amandmani se odnose na kategoriju uslova odlaska u penziju i iznos penzije. U dijelu koji se odnosi na uslove odlaska u penziju uvodi se novi pojam 'staž osiguranja' umjesto dosadašnjeg 'penzijski staž', što je drastična razlika. Staž osiguranja tretira samo godine koje su uplaćene za doprinose, a penzijski staž tretira i poseban staž za borce i borce-radnike. Veliki broj boraca je otišao u penziju po posebnim zakonima, a ne po Zakonu o PIO-u. Sadašnji borci radnici će, kada odu u penziju, biti oštećeni po dva osnova - bilo da su otišli u prijevremenu penziju ili radili sve vrijeme", kazao je Bajramović.

Istakao je da je cilj ovakvog zakona spriječiti prijevremeni odlazak u penziju na način da će borcima radnicima za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju (odlazak prije 62., odnosno 65. godine) penzija biti smanjena za četiri posto te će im biti smanjeni i bodovi za svaku godinu učešća u OSBiH (ARBiH i HVO) pa će umjesto jednog boda na te godine imati samo pola boda.

"Naša računica je da će penzije biti manje za 20 posto. Ako su radili u realnom sektoru gdje su prosječna primanja 850 KM, a većini je uplaćivan minimalac, to je opet računica od 0,5 bodova. Ne znam koju oni računicu imaju, ali kada se sve to pomnoži, penzije će biti manje, a ne veće kao što kažu", upozorio je Bajramović.

Foto: N.G./Klix.ba
Foto: N.G./Klix.ba

Istakao je kako će se ovim novim zakonom zadržati penzije od 326 KM, koje, kako kaže, ima skoro 60 posto penzionera, a osobe koje rade u realnom sektoru neće imati penziju veću od 414 KM, jer prema računici s efektivnim radom od 40 godina i minimalnim uplatama staža mogu ostvariti penziju od 300 i nešto KM, a vlasti će na to dodati razliku do 414 KM.

"U 2015. godini ukinute su prijevremene penzije. Nema radnika koji rade na visokim pećima da mogu raditi do 65. godine ili radnika na kasi da radi punih 40 godina. Oni moraju otići u prijevremenu penziju. Dok rade imaju male plate, ne mogu ranije otići u penziju jer ih kažnjavaju smanjenjem, a i kada odu, opet će imati malu penziju od koje neće moći živjeti", kazao je.

S druge strane, stimuliraju duži rad (poslije 65. godine) sa dva posto na penziju po godini, što govori da zakon donose onima kojima to i odgovara, odnosno koji su godinama u vlasti, na pozicijama i mogu raditi duže od radnog vijeka, jer to nisu fizički zahtjevne pozicije.

"Rekli su nam da se naši amandmani poklapaju sa SDP-ovim i da smo njihovi ljudi, što je van pameti. Mi te amandmane imamo od prednacrta. Ukoliko usvoje ovakav zakon bez usvojenih amandmana, organizovat ćemo masovne proteste i tražiti smjenu kompletne Vlade FBiH, jer se ovaj zakon ne tiče sadašnjih penzionera, već svih sadašnjih radnika i budućih penzionera i njihovih porodica te njihovih života i stomaka", poručio je Bajramović.