Zbog neisplaćenih plata
0

Sindikat: Prijave protiv Bevande i Mujezinovića

Piše: A.Kovač
Zbog nepoštivanja sudskog rješenja i nepostupanja po istom danas je Sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH na pres konferenciji saopćio da će podnijeti krivične prijave protiv dopremijera i ministra finansija Vjekoslava Bevande i premijera Vlade FBiH Mustafe Mujezinovića.

“Vlada FBiH i dalje jednostrano i nezakonito, bez dogovora sa Sindikatom smanjuje plaće državnim službenicima i namještenicima, a pripremila je i donošenje Odluke o smanjenju koeficijenata na današnjoj sjednici Vlade, što je takođe jednostran i nezakonit potez Vlade”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Salih Kruščica, predsjednik Sindikata, dodavši da Vlada ne poštujući odredbe Kolektivnog ugovora odnosno načina njegovih izmjena i dopuna, tponovo pokušava jednostrano raskinuti Kolektivni ugovor, što može proizvesti nesagledive posljedice za budžet Federacije.

Prema riječima Kruščice još jedan dokaz bahatog ponašanja Vlade FBiH je i povećanje plaća visokih dužnosnika, dok javnost obmanjuju pričama o niskim primanjima.

“Ovaj sindikat će poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere, te će na sjednici Upravnog odbora, koja se održava 13.11.2009. godine u Goraždu, donijeti odluke o pokretanju generalnog štrajka, podizanju pojedinačnih tužbi, krivičnih prijava i zahtjeva za smjenu Vlade FBiH”, kazao je Kruščica.

Naime, Federalna vlada je zbog potpisivanja sporazuma o stand by aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) vratila plaće državnih službenika na nivo plaća od decembra prošle godine i umanjila ih još za deset posto.

Pravosnažnom presudom sarajevskog Kantonalnog suda od 28. decembra ove godine Vlada je bila dužna da plaću zaposlenih u organima uprave, tužilaštva, pravobranilaštva i svim drugim institucijama i ustanovama koje se finansiraju iz budžeta Federacije BiH za mjesec novembar izvrši bez umanjenja i to iznosu plaće koja je bila isplaćena u junu ove godine.