{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat predlaže jedinstven status uposlenika u srednjem obrazovanju u FBiH

F
30.6.2008. u 14:27
0
0
Sindikat predlaže jedinstven status uposlenika u srednjem obrazovanju u FBiH
0
Sindikat predlaže jedinstven status uposlenika u srednjem obrazovanju u FBiH
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) pokrenuo je aktivnosti vezane za pregovaranje i zaključivanje jedinstvenog kolektivnog ugovora za djelatnike srednjeg obrazovanja kojim bi bile utvrđene pretpostavke za kvalitetno definiranje ekonomsko-socijalnog statusa svih uposlenika u srednjem obrazovanju na području FBiH.
Predsjednica Sindikata Dženana Tanović-Hamzić kazala je danas novinarima u Sarajevu da bi taj dokument kantonalnim vladama trebalo da bude ponuđen 20. septembra na potpisivanje.

Period do tog datuma bit će iskorišten za, kako je danas rečeno, partnerske razgovore s kantonalnim vladama o tom dokumentu koji bi trebalo da doprinese sistemskom rješavanju ključnih pitanja za djelatnost srednjeg obrazovanja i stvaranje istih šansi za sve uposlenike u toj oblasti u FBiH. Od resornog federalnog ministarstva očekuje se da bude koordinator u tom procesu.

Jedinstvenim prijedlogom kolektivnog ugovora nudi se prijedlog plaća i ostalih naknada koji bi trebalo da bude isti za sve uposlenike u srednjem obrazovanju u FBiH. To znači da bi osnovica trebalo da bude 60 posto od prosječne plaće u FBiH, a koeficijent ovisno od stručne spreme.

Tako se planira da startna plaća iznosi 1.100 KM za sve uposlenike u srednjem obrazovanju s visokom stručnom spremom u FBiH. Njihove plaće sad se obračunavaju po različitim koeficijentima ovisno od kantona, a trenutno je njihova prosječna plaća oko 900 KM.

SSVOONK BiH zalaže se za reformu obrazovanja u BiH, te s tim u vezi vladama kantona nudi i jedinstven prijedlog izmjena i dopuna općih pedagoških normativa i standarda.

Taj dokument trebalo bi da doprinese kreiranju kvalitetnog jedinstvenog obrazovnog prostora u BiH. U kratkoročnim ciljevima, između ostalog, postavljeni su smanjenje nastavne norme i broja učenika u odjeljenju, skraćenje nastavnog sataa, duže odmore između časova i druge sadržaje koji će doprinijeti rasterećenju učenika u radu i njihov rad u sekcijama.

Kao dugoročni cilj, koji bi trebalo realizirati najkasnije u roku od pet godina, postavljen je rad učenika u jednoj smjeni (od 8,15 - do 13 sati), a ostatak vremena učenici bi koristili za vannastavne aktivnosti i rad po principu fakultativnog odabira predmeta.

Osam mjeseci radilo se na izradi spomenutih dokumenata, a da bi dokumenti bili što kvalitetniji konsultirani su, rečeno je danas, i stručnjaci iz raznih oblasti.

Tanović-Hamzić je istaknula podršku kolega koji rade po hrvatskom programu te dodala da će dokumenti biti ponuđeni i sindikatu u RS-u.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a Josip Milić pohvalio je danas zajednički rad sindikata, ali i ukazao na činjenicu da se mora raditi na promjeni svijesti da bi se poboljšao kvalitet obrazovanja i učenicima olakšalo školovanje kao što je to u zemljama Evrope.

"Ako vlasti ne budu imale sluha za naše prijedloge, nećemo prezati niti od obustave rada", kazao je Milić i dodao da bi to moglo biti već najesen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: