BiH
0

Sindikat pravosuđa RS-a: Apelacija ustavnom sudu zbog uputstva o naknadi za prevoz

SRNA
Sindikat pravosuđa Republike Srpske uputiće apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti uputstva o određivanju naknade za prevoz jer su nezadovoljni načinom obračuna, najavljeno je danas nakon sjednice Izvršnog odbora ovog sindikata.

Sindikat traži i hitan sastanak sa ministrom pravde Republike Srpske Antonom Kasipovićem u vezi sa ovim pitanjem, ali i u vezi sa rješavanjem problema neisplaćenih dugovanja po više osnova.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović rekao je da sa ministrom žele razgovarati i o izradi budžeta za narednu godinu u dijelu stavke koja se odnosi na naknade, te dodao da imaju najavu da bi taj sastanak mogao biti održan sljedeće sedmice.

On je dodao da Sindikat pravosuđa oštro osuđuje najave smanjenja iznosa naknade po osnovu staža sa 0,5 na 0,3 posto, jer je to najava smanjenja plata.

"To u prosjeku iznosi oko šest posto. To najviše pogađa radnike sa srednjom stručnom spremom", istakao je Petrović i naveo da prosječna plata u pravosuđu iznosi oko 470 KM sa srednjom stručnom spremom, a 700 KM sa toplim obrokom i regresom.

On je dodao da pozivanje na odredbe Zakona o radu nisu poštene, jer se njima kaže da se ova naknada umanjuje ukoliko nije drugačije određeno drugim zakonom, a što jeste slučaj sa Zakonom o platama.

Sindikat pravosuđa najavio je da će u skorije vrijeme organizovati štrajk upozorenja, te da već rade na njegovoj pripremi.

Sindikat pravosuđa pozvao je Vladu Republike Srpske da uloži više napora u donošenje opšteg kolektivnog ugovora, a od organa Saveza sindikata tražiće da se zajednički djeluje u zaštiti prava radnika.