Neizvjesnost radnika
39

Sindikat PPDIVUT pisao rukovodstvu Konzuma: Sačinite program očuvanja radnih mjesta

FENA
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH uputio je pismo Upravi i direktoru Konzuma d.o.o. Sarajevo u kojem od njih traži da se zaustave procesi otkazivanja ugovora o radu zaposlenim radnicima, a da u narednih mjesec dana sačine realan i kvalitetan program prestrukturiranja i očuvanja radnih mjesta.

"To zahtijevamo iz razloga što je dosadašnji parcijalni pristup smanjivanju broja zaposlenih bez ikakvog opravdanja, jer, nažalost, radnici zbog ovakvog pristupa bivaju zatečeni i pod stresom zbog otkaza, odnosno nije im omogućeno, niti im se pomaže, da pronađu odgovarajuće rješenje", navodi se u pismu.

S obzirom na to da se već duže vrijeme vodi aktivnost na traženju izlaza iz krize u Agrokor koncernu Zagreb i kćerkama ove kompanije u državama okruženja, interes ovog sindikata, kako se dodaje u pismu, usmjeren je prema Konzumu d.o.o. Sarajevo zbog neizvjesnosti radnih mjesta zaposlenih radnika, među kojima su članovi tog sindikata.

Sindkat PPDIVUT navodi u pismu da je na početku izbijanja krize dogovoren zajednički sastanak u sjedištu Konzuma u Sarajevu, koji je pred sam početak, otkazan.

"Od tada do danas, bez obzira na brojna ukazivanja na probleme sa kojima se radnici suočavaju, poput otkazivanja ugovora o radu, smanjivanja broja zaposlenih u određenim centrima, gašenja pojedinih poslovnica itd., bez bilo kakvih konsultacija i saglasnosti ovog sindikata, vi vodite jednostranu politiku koja do izbijanja krize nije bila svojstvena Konzumu i koja dovodi sve radnike u psihozu da su pred svima potencijalni otkazi ugovora o radu, što je mnoge radnike već nagnalo da potraže izlaz izvan Konzuma kako u zemlji, tako i van Bosne i Hercegovine. Ovakva politika nesaradnje i zatvorenosti za bilo kakve informacije prema sindikatu i radnicima upućuje na ozbiljne sumnje da o realnom stanju Konzuma javnost ima drugu predstavu", stoji u pismu koje je Sinidikat PPDIVUT uputio Upravi i direktoru Konzuma d.o.o. Sarajevo.