BiH
0

Sindikat poziva Vladu FBiH da ponovo razmotri zahtjev za usklađivanje bruto satnice

FENA
Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o neprihvatanju zahtjeva Sindikata za usklađivanje najniže bruto satnice sa porastom troškova života u suprotnosti je sa stvarnim činjenicama i utvrđenim programom koji kaže da će Vlada poštovati zakone i propisane obaveze, saopćio je Savez samostalnih sindikata BiH.

U saopćenju za medije Informativna služba SSSBiH-a navodi:

"Odluka (Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o neprihvatanju zahtjeva Sindikata za usklađivanje najniže bruto satnice sa porastom troškova života) je donesena u suprotnosti sa stvarnim činjenicama koje su očite i koje je Sindikat dokumentovao i predočio Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Nažalost Vlada je prihvatila neargumentovane činjenice i poglegla pritisku lobističkih grupa, koje rade protiv interesa gradjana,

Takva odluka je suprotna utvrđenom programu Vlade Federacije BiH, a koji kaže da će Vlada poštovati zakone i propisane obaveze".

Stoga je Savez samostalnih sindikata BiH pozvao Vladu FBiH da ponovo razmotri ovaj zahtjev i da striktno poštuje Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor i shodno članu 9. stav 2., izvrši obavezu koju je preuzela, saopćeno je.