Nakon nereda
167

Sindikat policije: Napad migranata u Blažuju izazvao je opravdan revolt

I. Č.
Sadik Ećo, čelnik Sindikata policije Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ećo, čelnik Sindikata policije Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sindikat policije Kantona Sarajevo saopćio je da je veliki broj migranata sinoć počeo narušavati javni red i mir ispoljavajući nasilje unutar Privremenog migrantskog centra Blažuj, zbog čega su pozvali vlasti u Bosni i Hercegovini da ozbiljnije pristupe svojim obavezama.

"Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su intervenisali zbog narušavanja javnog reda i mira, prilikom čega je došlo do povređivanja dvojice naših policijskih službenika i jednog službenika IOM-a", stoji u saopćenju Sindikata policije KS.

Navode da je tokom nereda pričinjena velika materijalna šteta, od čega ističu oštećenje na više od 20 službenih policijskih vozila.

"Navedeni sigurnosni događaj, kao jedan u nizu prethodnih u kojima migranti izazivaju i učestvuju u neredima i činjenju teških krivičnih djela, ponovo je doveo do uznemirenja javnosti, te je izazvao i opravdan revolt naših policajaca, koji u svakoj prilici, i u najsloženijim okolnostima, profesionalno i časno obavljaju sve svoje dužnosti", stoji u saopćenju.

Upravo zbog toga, Sindikat policije Kantona Sarajevo zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i drugih nadležnih organa i institucija koji su na osnovu zakona nadležni i ovlašteni za upravljanje migrantskom krizom, da konačno na jedan ozbiljniji, sistematičniji i odgovorniji način pristupe svojim obavezama.

"Tako će se bitno olakšati rad policijskih službenika na terenu, a kod naših građana stvoriti veći nivo povjerenja i sigurnosti", saopćio je Sindikat policije KS.