"Medijski teror treba prestati"
0

Sindikat policije MUP-a KS: Napadaju nas, a goli smo i bosi

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Sarajevski policajci veoma su uvrijeđeni načinom na koji ih prikazuju u pojedinim medijima, povezujući ih s kriminalom i ocjenjujući ih nesposobnima, rekao je za Sarajevo-x.com predsjednik Sindikata policije MUP-a KS Nedžib Đozo.

"U tim medijima, a oni će se prepoznati, već neko vrijeme se policija želi prikazati kao hunta, kao nesposobna ili povezana s kriminalcima. To nas boli, jer postoji zvanična statistika koja svjedoči o našem radu i uspješnim akcijama. Krajnje je, stoga, neumjesno iznositi takve kvalifikacije o policiji koja je stub države, a treba znati da je sarajevska policija najorganiziranija u Federaciji, neću govoriti o RS-u, kao i da najviše posla, dakako, ima u Sarajevu kao glavnom gradu", kaže Đozo za Sarajevo-x.com.

Dodaje kako ovakve izjave ne može dati za medije koji blate sarajevsku policiju, jer jednostavno postoji blokada.

"Taj medijski i svaki drugi teror nad policijom treba prestati, jer treba znati da danas 90 posto policajaca nema odgovarajuću opremu. Mi sami sebi kupujemo cipele, imamo stare i dotrajale uniforme. Otkako je SDP došao na vlast, odnosno otkako je imenovan novi ministar policije u KS, nijednu marku nismo dobili za opremu, ili za popravku i remont vozila. To je sramota, goli smo i bosi, a zakon nas obavezuje da budemo na ulici i štitimo građane", dodaje naš sagovornik.

Đozo tvrdi kako je bivši premijer Kantona Sarajevo, Besim Mehmedić, na svom odlasku u budžetu ostavio tri miliona KM za potrebe policije te da je taj novac hladno prebačen za narednu godinu, zbog čega policija od toga još nije vidjela ni marku.

"Državni službenici i namještenici u policiji imaju najmanje plaće od svih državnih službenika, a rade najodgovorniji posao. Naš sindikat ima 1.650 članova, među kojima 1.100 policajaca i krajnje je nekorektno povezivati te ljude s kriminalom", zaključio je naš sagovornik.