BiH
0

Sindikat policije: Kantonalne vlade ugrožavaju prava iz radnog odnosa

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Upravni odbor Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH na redovnoj sjednici ukazao je na porazan odnos Vlada kantona spram policije.

"Porazna je činjenica da poslodavci, tj. vlade kantona umjesto da svojim aktivnostima doprinesu punom jačanju ekonomsko-socijalnog statusa, obučenosti i opremljenosti policijskih snaga, u poslednje vrijeme sve intezivnije krše postojeći pravni okvir, te na sve načine pokušavaju ugroziti temeljna prava iz radnog odnosa ove, za svaku modernu državu i društvo, iznimno bitnu kategoriju uposlenika“, saopćeno je iz Press službe Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH.

Činjenica da već godinama nije došlo do povećanja primanja policijskih službenike, da se zakonom utvrđene naknade ne isplaćuju, da se nabavlja najjeftinija, nekvalitetna odjeća i obuća, te se zastarjela oprema ne obnavlja, veoma negativno utiče na motiviranost ali i spremnost policijskih službenika da predano i beskompromisno obavljaju časni policijski poziv, stoji u saopćenju.

Izbjegavanje bilo kakvog kvalitetnog socijalnog dijaloga, kako se dodaje, politički i drugi pritisci na sindikalne strukture, onemogućavanje zakonom predviđenog napredovanja kroz službu, samovolja pojedinaca koji imaju moć odlučivanja o pojedinim bitnim pitanjima, te mnogi drugi negativni uticaji na policiju su na žalost postala karakteristika društva u kojem živimo.

„Eklatantni primjeri samovolje, te destruktivnog uticaja na policijske snage kao što su ministra i premijera u Kantonu Sarajevo, policijskog komesara u Hercegovačko-Neretvanskom kantonu, te premijera u Posavskoj županiji su porazni za svaku društvenu zajednicu koja teži bilo kakvoj savremenoj evropskoj integraciji", navodi se u saopćenju.

Unija samostalnih sindikata policije Federacije BiH će u narednom periodu poduzeti niz aktivnosti na javnoj osudi pojedinaca ili grupa koje izbjegavajući kvalitetni socijalni dijalog sa policijskim sindikatima i guraju policijske snage na marginu društvene zajednice.

„Te aktivnosti će podrazumjevati, kako obraćanje domaćim, tako i međunarodnim institucijama i druge vrste zakonom dozvoljenih oblika sindikalne borbe“, navodi u saopćenju Press službe USP FBiH.