Upozorili na posljedice
74

Sindikat policije FBiH zatražio od Schmidta da se uključi u rješavanje političke krize u USK

B. R.
Christian Schmidt, visoki predstavnik (Foto: T. S./Klix.ba)
Christian Schmidt, visoki predstavnik (Foto: T. S./Klix.ba)
Unija samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine je upozorila nadležne na posljedice ako se ne usvoji budžet Unsko-sanskog katnona. Traže reakciju, a ako ona izostane nisu isključeni ni protesti.

Obratili su se Skupštini USK i visokom predstavniku Christianu Schmidtu usljed političke krize koja za posljedicu ima i to što još nije usvojen budžet, kao ni privremeno finansiranje ovog kantona. Ako tako ostane, mogli bi ispaštati svi budžetski korisnici.

Unija samostalnih sindikata je istakla da se uposlenici Ministarstva unutrašnjih poslova USK nalaze u dramatičnoj situaciji. Ukazali su da je to slučaj i u drugim kantonalnim institucijama i preduzećima.

"Unija samostalnih sindikata policije FBiH, ne ulazeći u političke procese koji se odvijaju u USK, kao krovna sindikalna policijska organizacija na području FBiH poziva sve nadležne, kako institucije vlasti tako i pojedince, da poduzmu urgentne aktivnosti kojima će se omogućiti neometano finansiranje i funkcionisanje sistema vlasti, pa samim tim i Ministarstva unutrašnjih poslova USK", naglasili su.

Upozorili su da bi se izostanak odgovarajuće reakcije mogao negativno odraziti na sigurnosnu situaciju. Nisu isključili ni mogućnost protesta.

"Prije donošenja odluke svih naših članica o pokretanju radikalnih i zakonom dozvoljenih sindikalnih mjera koje ne isključuju organizaciju protesta i/ili štrajka, pozivamo visokog predstavnika da snagom autoriteta utječe na nadležne u USK da pokažu visok nivo društvene odgovornosti i socijalne osjetljivosti te donesu naprijed navedene odluke", poručili su.

Unija samostalnih sindikata policije FBiH je napomenula da su vlast birali građani da radi u njihovom interesu, a ne da onemogućava svakodnevne životne aktivnosti.