BiH
0

Sindikat podržava unaprijeđenje reforme inspekcija u FBiH

FENA
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Edhem Biber danas se u Sarajevu susreo s predstavnicima USAID-ovog projekta SPIRA (Pojednostavljivanje aktivnosti izdavanja dozvola i režima inspekcija) s kojima je razgovarao o unaprijeđenju reforme inspekcija u FBiH.

USAID SPIRA je, kako se navodi u saopćenju Sindikata, aktivni učesnik u izradi novog zakona o inspekcijama FBiH i modela zakona o inspekcijama kantona.

Novi sistem centralizirane uprave za inspekcijske poslove, koji se već koristi u pet kantona u FBiH, kako ističu iz Sindikata, omogućit će izuizetna unaprijeđenja: veću transparentnost, koordinaciju između inspekcija, ujednačenu primjenu zakona i prakse, kao i transparentniji način odabira subjekata kontrole, a, što će pozitivno utjecati na poslovno okruženje.

  • Od izuzetne važnosti je da se u svim kantonima, bez odlaganja, uspostave centralizirane kantonalne uprave za inspekcijske poslove kako bi se uklonile prepreke za nesmetan razvoj privrede. Upravo zato, posebno cijenimo rad USAID SPIRA projekta u saradnji sa federalnim i kantonalnim vlastima i te aktivnosti u potpunosti podržavamo, kaže predsjednik Sindikata Edhem Biber.