Integracijski proces
3

Sindikat pita: Zašto koeficijenti plaća na UNSA nisu usklađeni s ugovorima

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Prijavljeni koficijenti osoblja na Univerzitetu u Sarajevu u toku integracionih procesa UNSA nisu usklađeni s ugovorima o radu, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS još uvijek radi na njihovom usklađivanju. Iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture postavljaju pitanje šta se radilo proteklih nekoliko mjeseci.

Predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić kazao je za Klix.ba kako je imenovana komisija koja treba utvrditi jesu li koeficijenti prilagođeni ugovorima o radu. Kako kaže, s obzirom na to da je riječ o procesu prelaska s organizacionih jedinica na integrisani univerzitet kao pravnu osobu, onda se ti ugovori prenose.

"Postoje odstupanja i fakulteti to sada trebaju uskladiti. Nema nikakvih najava da će kasniti plaća. To ne možemo znati jer do sada ide sve kako treba. Mislim da neće doći do kašnjenja", rekao nam je Velagić.

Kako kaže, plaća za maj, a i za sve protekle mjesece isplaćena je na vrijeme. Velagić dodaje da postoje određena odstupanja za vannastavno osoblje i sistematizacije radnih mjesta koje su ranije imali fakulteti.

"To je sada problem kada se ide u pravnu integraciju, a fakulteti su imali različite sistematizacije i pravilnike", kazao nam je Velagić.

Na pitanje da li su se koeficijenti osoblja trebali ranije uskladiti s ugovorima, predsjednik Sindikata UNSA odgovorio nam je kako je neke akte trebalo donijeti ranije.

"Trebalo je da sistematizacija i pravilnik o radu budu završeni na nivou UNSA pa da se onda fakulteti usklađuju. Ovo je sada jedan vakuum koji se rješava, ali će se riješiti", kazao nam je Velagić dodajući kako ovo nije nikakva strašna pojava.

O ovoj temi pokušali smo razgovarati i s ministricom za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinetom Bogunić, a koja do zaključenja teksta nije bila dostupna za komentar.

Ovim povodom razgovarali smo i s predsjednikom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS Farukom Bešlićem. On nam je rekao kako mu nije jasno šta se radilo januar, februar, mart i april pa se dovelo u situaciju da početkom juna koficijenti osoblja nisu usklađeni s ugovorima.

"Kako su onda u maju primali plaću? Koficijente su morali ubaciti. Ja nema informaciju da bi nešto trebalo kasniti. Opet kažem, nije mi jasno šta su UNSA i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo radili do sada", kazao je Bešlić.