Nedostaje odgajatelja
75

Sindikat osnovnog obrazovanja traži zapošljavanje 100 radnika u JU Djeca Sarajeva

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo uputio je zahtjev Vladi KS za davanje saglasnosti za raspisivanje javnog konkursa kojim bi bilo primljeno 100 novih radnika u JU Djeca Sarajeva.

Kako nam je rekao predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro, prethodne vlade i resorni ministri nisu imali senzibiliteta prema predškolskom odgoju pa i danas imamo više od 500 djece na listama čekanja.

"Stalno vršimo pritisak da se zaposli dodatni kadar. Na prošlogodišnjim protestima tražili smo da se otvore novi objekti i zaposli dodatnih 50 radnika na postojećih 380. Razgovarali smo s premijerom Edinom Fortom i iznijeli ovaj problem te konstatovali da je to isključivo odgovornost bivših vlada čiji ministri nisu željeli davati saglasnost da se ta djelatnost razvije. Premijer je rekao da će mu biti drago da se krene u rješavanje tog problema", kazao je Sivro.

U toku je detaljna analiza podataka o zaposlenim i potrebama JU Djeca Sarajeva, a s direktoricom i Upravnim odborom ove škole bit će dogovoreni detalji radnih mjesta.

"Dosta radnika se zapošljava na po nekoliko mjeseci kako ne bi trpio radni proces, roditelji i djeca, jer JU Djeca Sarajeva nema mogućnost raspisivanja javnog konkursa. Od 100 radnika, koliko tražimo, najviše će biti odgajatelja, a ostatak stručni saradnici i administrativno osoblje", rekao je Sivro.

Prema specifikaciji, na ovom konkursu, ukoliko bude raspisan, bit će primljeno 58 odgajatelja, četiri medicinske sestre, 23 spremačice, 10 servirki, jedan saradnik za pravne i personalne poslove, jedna knjigovođa kupaca, jedan materijalni knjigovođa i knjigovođa stalnih sredstava, jedan pedagog i jedan psiholog.

Ukoliko izostane saglasnost, Sindikat je spreman na radikalne mjere i proteste.

"Roditelji djece u vrtićima su podržali naše proteste prošle godine i sigurno će i ove ako se problemi ne riješe", zaključio je Sivro.