Žele povećanje od 120 KM
38

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS odbio novi prijedlog vlade o obračunu plata

S. Š.
S ranijih protesta sindikata javnog sektora u Kantonu Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S ranijih protesta sindikata javnog sektora u Kantonu Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samostalni sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo odbija Odluka Vlade KS od 19. januara ove godine o utvrđivanju boda od 1.05 za obračun plata zaposlenim koji primaju platu iz kantonalnog budžeta.

Skupština povjereništva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (SSOOIOKS) je na petoj redovnoj sjednici održanoj jučer donijela zaključak kojim se kategorično odbija Odluka Vlade Kantona Sarajevo od 19. januara ove godine o utvrđivanju boda od 1.05 za obračun plataa zaposlenim koji primaju platu iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Kako su naveli u zvaničnom saopćenju Sindikata, u navedenom zaključku se insistira na pravednom povećanju plata u neto mjesečnom iznosu od 120 KM mjesečno jednako za sve radnike u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo kroz povećanje koeficijenata počev od prvog januara tekuće godine.

Zaključak je danas, putem protokola Kantona dostavljen svim zastupnicima i zastupnicama u Skupštini Kantona Sarajevo od kojih se traži, da u skladu s Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo, a prije održavanja Četvrte radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zakazane za osmi februar:

  • ulože amandman na član 18. stav (4) Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu prema kojem se vrijednost boda 1.05 mijenja u 1.00, i
  • predlože zaključak kojim će se Vlada obavezati da najkasnije do 31. marta kroz socijalni dijalog sa sindikatima sporazumno dogovori povećanje plata svim radnicima u 2023. godini u jednakom mjesečnom neto iznosu od 120 KM.