Upućena inicijativa
28

Sindikat obrazovanja u Sarajevu traži izmjene zakona: Donijeti pravilnik o sukobu interesa

Piše: S.H.P.
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH uputio je inicijativu Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da na sljedećoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo predloži izmjene i dopune člana 94. stav 2 Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju po hitnom postupku.

Iz Sindikata su napomenuli da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom poduzeo aktivnosti na donošenju Pravilnika o sukobu interesa u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

"Mi podržavamo i želimo dati svoj doprinos jer Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS godinama zagovara borbu protiv mita, korupcije i nepotizma i traži od nadležnih institucija, organizacija i pojedinaca poštivanje zakona i kolektivnih ugovora", kazao je predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

Naime, kako bi se postupilo u skladu sa zakonom neophodno je da Skupština Kantona Sarajevo donese zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, jer predloženi pravilnik nije u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Iz Sindikata su naglasili da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom zaustavio proceduru do 15. februara 2019. godine, jer predloženi pravilnik sadržava nepovoljnija prava za radnike u osnovnim školama nego što je to definisano Kolektivnim ugovorom.

Napomenuli su i da je ovaj pravilnik urađen bez konsultacija i dogovora sa Sindikatom, što predstavlja direktno kršenje Zakona o radu, Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.