Kantonalni odbor
579

Sindikat: Nastave u Kantonu Sarajevo neće biti ako se za to ne osiguraju uslovi

B. R.
Faruk Bešlić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Faruk Bešlić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Iz Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine u Sarajevu poručili su da nastava u novoj školskoj godini neće početi ako se ne osiguraju uslovi za to.

Za Sindikat je kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih to koje mora donijeti konačnu odluku kako će se nastava u novoj školskoj godini odvijati. Ukazali su da se prilikom donošenja odluke moraju razmotriti, prije svega, preporuke kantonalnog Kriznog štaba, mišljenje Prosvjetno-pedagoškog zavoda, mišljenje Vijeća roditelja, stav Aktiva direktora srednjih škola, a onda i mišljenje Sindikata.

Naglasili su da su protiv početka, kako su naveli, realizacije nastave u KS-u ako zdravstvena situacija ne bude dozvoljavala.

"Naš interes je da se sačuva zdravlje učenika i radnika u obrazovanju. Ovo ističemo jer će učenici i nastavnici biti izloženi povećanom riziku, prvenstveno zbog neposredne međusobne komunikacije u školama. Da bi se nastava mogla realizirati u školskim uslovima, potrebno je osigurati neophodne sanitarne i higijenske mjere tj. okrečiti školske učionice, izvršiti detaljnu dezinfekciju školskih prostora i opreme, osigurati dezinfekciona sredstva za svakodnevnu upotrebu učenicima i radnicima, osigurati neophodnu zaštitnu opremu", istakli su iz Kantonalnog odbora Sindikata kojeg potpisuje predsjednik Faruk Bešlić.

Kao bitnim su ocijenili i uspostavljanje, kako su saopćili, redovnu i svakodnevnu saradnju sa domovima zdravlja. Ako se prethodno spomenuto osigura Sindikat je spreman podržati odluku resornog ministra. U suprotnom kao opcija se nameće online nastava za koju su podsjetili da ima svoje nedostatke. Iz Sindikata su upozorili da su se prosvjetni radnici i učenici tokom online nastave u prethodnoj školskoj godini suočavali sa brojnim problemima, a jedan od njih je nedostatak tehničke opreme. Tvrde da tokom ljeta nije organizovana obuka za nastavnike o online nastavi, a razlozi za to nisu im poznati.

Zatim su se osvrnuli na kombinovani model nastave za koji su kazali da im je nejasan.

"Njegova realizacija traži dodatna finansijska sredstva. Pouzdano zamo da u Ministarstvu postoji komisija koja će procijeniti situaciju i dati prijedlog Ministru na koji način realizrati nastavu. Mi smo iznenađeni sastavom te komisije, u kojoj su zastupljeni predstavnici roditelja, direktora, Ministarstva, a niko od njih ne učestvuje direktno u nastavnom procesu. Pri formiranju komisije, ministar je svjesno ili nesvjesno izbjegao da imenuje predstavnike Sindikata koji predstavljaju profesore i druge radnike u srednjem obrazovanju, a koji su ključni faktor u realizaciji svega što će ministar donijeti", poručili su.

U Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i nauke su zaključili da nisu poduzete sve mjere i aktivnosti kako bi uspješno počela nova školska godina. Upozorili su da ako se ne osiguraju odgovarajući uslovi za nastavu, onda je neće ni biti. Od resornog ministarstva očekuju jasne upute za početak školske godine i podršku javnosti.