BiH
0

Sindikat: Nakon požara "Sarabonu" prijeti likvidacija?

FENA
Pedesetak radnika sarajevske Tvornice čokolade i konditorskih proizvoda "Sarabon" u stečaju ponovno se danas okupilo ispred tvornice kako bi na taj način iskazali nezadovoljstvo trenutnim stanjem i nerješavanjem statusnih pitanja radnika, te povodom novonastale situacije izazivanjem požara u zgradi tvornice u nedjelju oko 14.40 sati.

U požaru nije bilo povrijeđenih, a na objektu je nastupila materijalna šteta. Izvršenim uviđajem je konstatovano da je do požara došlo posipanjem zapaljive tečnosti u jednoj od kancelarija, a potom upotrebe otvorenog plamena od N.N. osobe ili više njih.

Iz Koordinacionog odbora Sindikata “Sarabona” je upućen poziv premijeru Kantona Samiru Siladjžiću i ministru privrede Abidu Šariću da se uključe u rješavanje novonastale situacije.

Predsjednik Koordinacionog odbora Asim Vlajčić u izjavi Feni je istaknuo da je upućen zahtjev i Tužilaštvu i MUP-u Kantona Sarajevo da utvrde i otkriju počinitelje podmetnutog požara.

On je podsjetio kako 28. aprila ističe rok do kojeg stečajni upravitelj treba da obavijesti Skupštinu povjerilaca u vezi sa sudbinom tvornice da li će ići u likvidaciju ili sanaciju.

Nakon podmetnutog požara, dodao je Vlajčić, može se nagađati da je cilj da se tvornica likvidira i proda po minimalnoj cijeni.

On je također podsjetio kako potraživanja radnika “Sarabona” iznose više od pet miliona KM, a više od 1,8 miliona KM, samo po osnovu neuplaćenih doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, dok potraživanja ostalih povjerilaca prelaze 15 miliona KM.