BiH
0

Sindikat Mittal-a pozvao vladu FBiH da pomogne radnicima

FENA
Predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović izjavio je danas na pres- konferenciji da je Sindikat gotovo izvršio sve pripreme za organizaciju generalnog štrajka.

"Štrajk počinje 10., 11. i 12. septembra kada će se radnici u vremenu od 11 do 14 sati okupljati ispred Direkcije preduzeća, a generalna obustava rada zakazana je za 13. septembar u 7.00 sati na radnim mjestima", kazao je Imamović.

Po njegovim riječim obustava proizvodnje će trajati do ispunjenja zahtjeva.

"Nadamo se da će tokom narednih deset dana posredstvom mirovnog vijeća doći do pokušaja mirnog rješavanja spora. Spremni za pregovore i o tome smo upoznali i federalno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku od kojeg očekujemo da inicira pregovore sa poslodavcem", dodao je Imamović.

Čelni ljudi Sindikata Mittal Steel Zenica danas su ponovo pozvali Vladu FBiH da se aktivnije uključi u rješavanje problema 3.360 radnika koji od poslodavca traže povećanje najniže satnice sa dosadašnje 2 KM na 2,50 KM.

"Danas imamo taj famozni, tajni kupoprodajni ugovor iz kojeg se jasno vidi da je Mittal od Vlade dobio ogromne ustupke i da Mittal do 16. augusta ove godine nije uložio predviđene milione dolara, nije pokrenuo integralnu proizvodnju i nije zaposlio 4.000 do 4.500 radnika već je naprotiv otpustio 1.100 i još otpušta 48 radnika", kazao je Imamović, koji je pozvao Vladu FBiH da osam posto vlasničkog kapitala u Mittal Steel Zenica podijeli radnicima.

Sindikat Mittal Steel Zenica još jednom je izrazio nezadovoljstvo odlukom predsjednika Arbitražne komisije Sulejmana Muhamedagića da u vrijeme štrajka budu angažovana 702 radnika i da se poslodavcu dopušta otprema gotove robe.

"Na depou ima gotove robe za naredna dva mjeseca, tako da je sada već jasno da je poslodavac tokom posljednja 3 – 4 mjeseca pripremao se kako bi nas mogao izgladnjivati i time ubijati dostojanstvo i dijeliti nas na podobne i nepodobne", kazao je Imamović.