BiH
0

Sindikat metalaca zahtijeva povećanje satnice i toplog obroka – u suprotnom štrajk

FENA
Kantonalni odbor Sindikata metalaca Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) uputio je pismene zahtjeve svim poslodavcima za povećanje satnice i toplog obroka, zahtijevajući da povećanje satnice prati povećanje troškova života što je u skladu sa članom 9. Općeg kolektivnog ugovora.

Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune najkasnije do 15. februara, članovi Sindikata upozorili su da će poduzeti najradikalnije mjere te da će doći do štrajka svih uposlenih u ovoj industrijskoj grani.

Kako je kazao predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata metalaca BPK-a Muhamed Mašić, radnici metalske industrije u kojoj je zaposlena jedna četvrtina od ukupnog broja zaposlenih u Kantonu, žive sve lošije i primaju plaće ispod svakog nivoa i manje od svih budžetskih korisnika.

«Neshvatljivo je da oni koji proizvode i prodaju svoje proizvode imaju najnižu satnicu, tj. plaću od 308 KM i 4,50 KM toplog obroka, što je žalosno i ponižavajuće. S druge strane, topli obrok kod zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta je gotovo kao plaća radnika u proizvodnji, što je nedopustivo» , kazao je Mašić.

On je dodao da je nakon niza razgovora s poslodavcima, Sindikat dobio obećanja da će doći do povećanja satnice i toplog obroka, ali kada odluku donese Vlada Federacije BiH.