BiH
2

Sindikat metalaca BiH: Odluka o poskupljenju struje je neutemeljena

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sindikat metalaca BiH smatra da najava poskupljenja struje od Nove godine predstavlja još jedan u nizu udara na standard građana ove zemlje koji i bez toga jedva preživljavaju i sastavljaju kraj s krajem, ali i proizvodni sektor u kojem veliki broj radnika zarađuje svoj hljeb.

Dok su plaće i penzije već godinama "zamrznute", a adekvatni socijalni program na čekanju, kako navode iz Sindikata metalaca, građani se svaki put "preznoje" kada ugledaju mjesečne račune za režije.

"Ovdje je očigledno 'hitniji' profit javnih preduzeća iz kojeg vladajuća politička elita (koja postavlja upravljačke organe) vrlo rado zahvata pozamašna sredstva za vlastite potrebe, nego egzistencija onih koji su ovu elitu doveli na vlast. Stoga zahtijevamo od FERK-a (čijim članovima je usput rečeno davno istekao mandat) da odmah stavi van snage ovu sramnu odluku, kojom se zadire u socijalna prava potrošača i koja je u potpunosti neutemeljena, obzirom na povoljnu hidrometeorološku situaciju, blage zime, i dobre izvozne rezultate proizvođača struje", saopćeno je iz Sindikata metaca BiH.