Zakuhava se u Tuzli
13

Sindikat Kreke: Ako uprava radnike pošalje na čekanje svi rudari u FBiH izlaze na proteste

A. K.
Rudari su jedinstveni (Foto: A. K./Klix.ba)
Rudari su jedinstveni (Foto: A. K./Klix.ba)
Kantonalni sud u Tuzli zauzeo je stav na osnovu kojeg uprava Rudnika uglja Kreka radnike ponovo može slati na čekanje. Ukoliko do toga dođe, iz Sindikalne organizacije poručuju da će na nogama biti svi rudari u Federaciji BiH koji će organizirati proteste.
Kako je Klix.ba ranije objavio, Uprava Rudnika uglja Kreka svoje zaposlenike ponovo može slati na takozvano čekanje, s obzirom na to da je Kantonalni sud u Tuzli poništio rješenja Općinskog suda u tom gradu, a kojima je to bilo onemogućeno.

Cijela priča je počela nakon što je uprava rudnika 111 radnika poslala na privremeni prekid rada, odnosno takozvano čekanje, uz kreiranje liste ostalih zaposlenika nad kojima bi trebala biti provedena ista mjera. Sindikalna organizacija rudnika na to je uložila tužbu Općinskom sudu u Tuzli koji je odgovorio u korist radnika.

Grupa onih koji su poslani na čekanje je vraćena na posao, a van snage je stavljena i lista onih kojima se spremao privremeni odlazak sa radnog mjesta. Međutim, nedugo nakon toga, uprava Kreke uložila je žalbu, a u njihovu korist sada je rješenje donio Kantonalni sud u Tuzli.

Mogućnost ponovnog slanja radnika na čekanje danas su prokomentarisali i iz Sindikalne organizacije Kreke, ocjenivši u najmanju ruku čudnim rješenje Kantonalnog suda u Tuzli.

"Mi nikada nismo komentirali odluke suda, ali ovaj put je zaista čudno. Nije se ušlo u meritorijum odluke, niti je osporena ijedna stavka koju smo naveli, odnosno da je tu u pitanju kršenje Zakona o radu, granskog kolektivnog ugovora i pravilnika o radu. Naime, oni su napomenuli da sindikat nema legitimitet da predstavlja tu grupu radnika, zato što su oni pojedinačno, sami trebali pred sudom zastupati svoje interese", izjavio je za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Kreke.

Rješenje o reprezentativnosti (Foto: A. K./Klix.ba)
Rješenje o reprezentativnosti (Foto: A. K./Klix.ba)

Ustupivši nam člansku kartu koja ukazuje na zagarantovane mogućnosti sindikata, Tokić je podsjetio da je 96,7 posto članstva sindikata pisanom izjavom potvrdilo legalitet i legitimitet ovog organa, uz to da imaju potpisano i rješenje o njegovoj reprezentativnosti.

"Ako je iko u ovoj zemlji legalan i legitiman da predstavlja radnike, pa između ostalog, i u tim pravnim poslovima, onda je to Sindikat Kreke. Opet ponavljam da je rješenje vijeća Kantonalnog suda u Tuzli veoma interesantno", dodao je Tokić.

Članska karta koja ukazuje na zagarantovane mogućnosti sindikata (Foto: A. K./Klix.ba)
Članska karta koja ukazuje na zagarantovane mogućnosti sindikata (Foto: A. K./Klix.ba)

Predsjednik Sindikalne organizacije Kreke smatra i da rješenje suda ne daje pravo upravi da šalje radnike na čekanje, ali ako se to dogodi, rudari će odgovoriti na isti način kao i prošli put, uz još jednu, drastičniju mjeru.

"Automatski, čim se to desi, bit će organizovani i protesti iz svih sedam rudnika iz sastava koncerna. Nama ni na kraj pameti nije da ulazimo u tumačenje odluke suda. Ovdje poslodavac ima za cilj samo da donosi odluke koje će dalje produbiti situaciju u runiku. Ne radi na poboljšanju proizvodnje što bi riješilo trenutnu situaciju u kojoj se Kreka nalazi", naglasio je Tokić.

Članska karta koja ukazuje na zagarantovane mogućnosti sindikata (Foto: A. K./Klix.ba)
Članska karta koja ukazuje na zagarantovane mogućnosti sindikata (Foto: A. K./Klix.ba)

Iz Sindikata Kreke na kraju su zaključili da je ranija odluka o slanju radnika na čekanje bila donesena na osnovu zastoja proizvodnje u jednom od rudnika, a njeno ponovno aktiviranje dodatno bi bilo sporno zbog činjenice da je proizvodnja ponovo uspostavljena.