BiH
0

Sindikat Javnih RTV servisa: Parcijalna sistematizacija neprihvatljiva

FENA
Upravni odbor Samostalnog sindikata Javnih RTV servisa je na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno usvojio zaključak da ni na koji način ne može podržati ili primiti k znanju nacrte nekoliko općih akata RTVFBiH.

To se odnosi na Pravilnik o unutrašnjoj organizacionoj strukturi RTVFBiH, Pravilnik unutrašnje organizacione strukture RTVFBiH, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta RTVFBiH, zatim Dopune Pregleda radnih mjesta RTVFBiH i Procjene radnih mjesta u RTVFBiH.

Nakon obavljenih konsultacija s članstvom i uposlenicima, Upravni odbor Sindikata je zauzeo stav da je neprihvatljivo da se parcijalno radi sistematizacija.

"Mora se raditi u kompletu za sve uposlenike. To znači da tražimo procjene svih radnih mjesta i pozicija i obavezno tabelu plana kadrova sa zatečenim i planiranim stanjem", navodi se u saopćenju.

Također, unutar procesa izmjena sistematizacije moraju biti obuhvaćene i procjene pozicija izvršnih direktora, a odnos najmanje i najveće plate ne smije prelaziti omjer 1:5.

"Ako Poslovodstvo ne namjerava smanjiti KSP šefovima i direktorima, onda linerno povećati KSP svih radnih mjesta i tako dovesti u odnos 1: 5 (npr. Odnosi u HRT i RTS: 1: 3,5 i 1: 4)", stav je Upravnog odbora Sindikata.

Napominju da se bilo koji prijedlog sistematizacije ne može raditi bez predstavnika Sindikata, te da se obavezno moraju promijeniti KSP novinarskih i drugih strukovnih zvanja, naročito onih koji su u funkciji direktne proizvodnje programa.

Stav je i da se rok za izjašnjenje o izmjenama Pravilnika mora produžiti na najmanje mjesec dana. Na osnovu kriterija iz Metodologije o procjeni radnih mjesta, kako se dodaje, treba donijeti prijedloge Pravilnika o napredovanju i Pravilnika o nagrađivanju.

Za Sindikat je neprihvatljivo da ulazi u bilo kakve aktivnosti koje se tiču radno-pravnog statusa uposlenika jer organ koji usvaja interne akte RTVFBiH - Upravni odbor nema valjan mandat.

Sindikat negira da je podržao aktivnosti Poslovodnog odbora RTVFBIH o organizaciji, nego ih je primio k znanju, navodi se među ostalog u saopćenju Upravnog odbora Samostalnog sindikata Javnih RTV servisa.