BiH
0

Sindikat i uprava Mittal Steela traže pomoć suda

FENA
Sindikat Mittal Steel Zenica danas je Općinskom sudu u Zenici dostavio žalbu na presudu kojom je 3. augusta ove godine, sudija Vera Derling ovom Sindikatu zabranila organiziranje i dalje provođenje generalnog štrajka radnika Mittal Steela, koji je započet 1. augusta.

Općinski sud u Zenici danas je izvijestio da je Sindikat Mittal Steela ovom sudu jutros dostavio prijedlog Sindikata za imenovanje predsjednika arbitraže u smislu Zakona o štrajku. Danas je sudu dostavljen i zahtjev za imenovanje predsjednika Arbitraže koja treba da utvrdi poslove koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka i broj zaposlenika koji su dužni da rade za vrijeme štrajka, a podnositelj ovog zahtjeva je Mittal Steel Zenica d.o.o., kojeg zastupa Romas Yuriy, direktor za ljudske resurse Mittal Steel Zenica.

"Sindikat i uprava Mittal Steela nisu uspjeli postići dogovor oko broja radnih mjesta i izvršilaca za vrijeme generalnog štrajka, kojeg smo zakazali za 13. septembar. Prijedlog Sindikata je da za 140 radnih mjesta treba biti angažirano oko 350 izvršilaca, dok u upravi misle da je za 400 radnih mjesta potrebno oko 800 izvršilaca. Nismo se također dogovorili ni oko predsjednika arbitraže", kaže Islam Imamović, predsjednik Sindikata Mittal Steela Zenica.

Prema njegovim riječima, Sindikat je za predsjednika arbitraže predložio prof. dr. Dušana Vukojevića, sa Mašinskog fakulteta u Zenici, dok je uprava predložila dr. Sulejmana Muhamedagića.