{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat GRAS-a poziva premijera Zvizdića da riješi najurgentije probleme preduzeća

F
29.5.2006. u 15:31
0
0
Sindikat GRAS-a poziva premijera Zvizdića da riješi najurgentije probleme preduzeća
0
Sindikat GRAS-a poziva premijera Zvizdića da riješi najurgentije probleme preduzeća
Sindikat KJKP Gradski saobraćaj Sarajevo (GRAS) uputio je pismo premijeru Kantona Sarajevo Denisu Zvizdiću u kome ga poziva da posjeti ovo preduzeće da bi na licu mjesta donijeli određene zaključke koji bi bili preinačeni u odluke Vlade KS-a, a koje bi riješile najurgentnije probleme u poslovanju preduzeća.
- Ukoliko i ovaj put izostane Vš dolazak naši razgovori vodit će se na ulicama. S obzirom na hitnost rješavanja problema očekujemo da nas posjetite do 30. maja. U protivnom Skupština Sindikata GRAS-a 31. maja u 11.00 sati organizovat će protest ispred zgrade Vlade Kantona – stoji u pismu.

Ukoliko do predviđenog roka, kako se dodaje, ne budu donijeta rješenja za izlazak preduzeća iz krize, 1. juna u 23.55 sati bit će organizovan masovni protest radnika GRAS-a ispred Vlade Kantona Sarajevo, a po potrebi narednog dana bit će pokrenuta zakonska procedura za organizovanje generalnog štrajka.

Sindikat GRAS-a napominje premijera Zvizdića da nije ispunio većinu datih obećanja na njihove zahtjeve da bi se riješila kritična situacija u poslovanju preduzeća i statusa zaposlenih GRAS-a.

-Činjenica je da su Nadzorni odbor i generalni direktor GRAS-a ispunili obećanja u vezi s povećanjem primanja zaposlenih od 100 KM ali Vlada Kantona nije osigurala novac za ta povećanja. Iako ste obećali da ćete mjesečno izdvajati po 200.000 KM po osnovu povećanja plaće i toplog obroka do danas niste uplatili niti jednu KM, ističe Sindikat GRAS-a.

Premijer Zvizdić, kako dodaju, obećao je osigurati urgentna sredstva za tekuće poslovanje kako bi održali funkciju prijevoza, ali je i ta finansijska injekcija izostala.

-Također ste obećali da će Vlada Kantona preuzeti kreditna zaduženja i dugovanja koje GRAS ima prema dobavljačima, a koja su velika ( pet miliona KM ). Ni to obećanje niste ispunili, naglašava se u pismu.

Sindikat GRAS-a ističe da je od ukupno devet zahtjeva dosad riješeno samo dva, te da Vlada Kantona nije pokazala ni minumum interesovanja za rješavanje problema u GRAS-u tako da su danas dovedeni u situaciju da nemaju osnovnih sredstava za rad ( nafta, rezervni dijelovi, ulja, maziva, potrošni materijal idr.).

I pored svih problema aktualiziran je i problem izrade propisa o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo. To je ključno pitanje za opstanak preduzeća i 2.100 zaposlenih radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: