BiH
194

Sindikat Granične policije: Zaslužujemo bolje plaće za svoj rad

Klix.ba
Predsjednik sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac smatra da je neophodna korekcija koeficijenata za pravičan obračun plaća i smatra da je navedene korekcije neophodno izvršiti kako bi se ispoštovali utvrđeni principi Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Podršku ovom zahtjevu Saveza sindikata policijskih organa dao je ministar sigurnosti Dragan Mektić kao i ostali predstavnici političkih subjekata sa kojima su obavljeni razgovori u više navrata.

Prilikom tih razgovora sa predstavnicima političkih subjekata predstavnici Saveza sindikata policijskih organa koji zastupa Sindikat granične policije BiH, Sindikat SIPA-e i Sindikat Direkcije za koordinaciju policijskih tijela su dobili potvrdu da su zahtjevi za korekciju koeficijenata opravdani i da su koeficijenti koji se primjenjuju za obračun plate policijskim službenicima diskriminirajući u odnosu na druge uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine.

Radnici Granične policije Bosne i Hercegovine su u više navrata, kao i pripadnici SIPA-e dokazali da se mogu boriti sa najtežim oblicima kriminala i da u svakom pogledu djelatnici Granične policije Bosne i Hercegovine profesionalno i odgovorno obavljaju svoje poslove i zadatke, navode u saopćenju.

Posljednjom zajedničkom akcijom na području Trebinja pronađena je veća količina opojne droge marihuane i krijumčarenih cigareta.

U vezi sa svim navedenim, Sindikat Granične policije traži od Ministra sigurnosti Dragana Mektića da uloži svoj autoritet koji ima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine kako bi Vijeće ministara prihvatilo prijedloge Sindikata i iste uvrstilo u Prijedlog izmjena zakona o platama i naknadama uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Sindikat Granične policije poziva i sve ministre u Vijeću ministara da se vode strukom, a ne nekim mišljenjima pojedinaca koji nisu upoznati sa opasnostima i i odgovornostima prilikom izvršavanja poslova koje izvršavaju policijski službenici.

Također, Sindikat Granične policije BiH, kao i Savez sindikta policijskih organa u Bosni i Hercegovini, poziva poslanike oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da podrže prijedloge za korekciju koeficijenata policijskim službenicima i na taj način otklone dugogodišnju diskriminaciju u pogledu obračuna plate policijskim službenicima.