BiH
0

Sindikat "Energopetrola" odbacio spekulacije o otpuštanju radnika

FENA
Koordinacioni odbor sindikata radnika i Glavno vijeće uposlenika Energopetrola d.d. Sarajevo odbacili su u petak medijske spekulacije o navodnom otpuštanju 500 radnika ove kompanije.

"Nakon promjene vlasničke strukture i dolaska nove uprave društva ni u jednom segmentu nisu narušena radnička prava. Ona se poštuju u skladu sa zakonom, granskom kolektivnom ugovoru i općim aktima društva", navodi se u saopćenju

Novi većinski vlasnik, kako se dodaje, ispoštovao je sve svoje obaveze u vezi s izmirenjem zatečenih dugovanja Energopetrola d.d., uz napomenu da su najprije bila izmirena sva dugovanja prema radnicima.

U toku su pripreme kako bi se, saglasno Ugovoru o dokapitalizaciji, provela planirana investiciona ulaganja, kao i pripreme na izradi nove organizacione strukture u okviru širih aktivnosti na restrukturiranju Energopetrola d.d. kao cjeline.

"Dosadašnja vrlo korektna i partnerska saradnja s Upravom Energopetrola d.d. daje nam za pravo da ne sumnjamo u obećanje Uprave kako ćemo saglasno zakonskim odredbama i kolektivnom ugovoru biti aktivno uključeni u te projekte", navode u saopćenju Koordinacioni odbor sindikata radnika i Glavno vijeće uposlenika Energopetrola.

U toku je i provođenje odluke Uprave o mogućnosti dobrovoljnog prekida radnog odnosa u Energopetrolu, uz korištenje poticajnih mjera - otpremnine.

Izraženo je zadovoljstvo zbog činjenice da je radnicima omogućeno uzimanje veće otpremnine (za 3.500 KM neto ) od one koja je bila dogovorena Ugovorom o dokapitalizaciji.

Posebno je istaknuta odluka Uprave koja tretira ratne vojne invalide, civilne žrtve rata i invalide rada kojima je moguća otpremnina uvećana za dodatnih 3.500 KM, odnosno 2.500 KM neto.

"Posebno nas ohrabruje činjenica da je Vlada FBiH imenovala komisiju za praćenje realizacije Ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola d.d. Sarajevo i sigurni smo da će se zajedničkim naporima vlasnika, Vlade FBiH, radnika i Uprave Društva osigurati da Energopetrol d.d. postane kompanija na ponos sviju nas", zaključuje se u saopćenju.