"Situacija u Koncernu alarmantna"
4

Sindikat elektroenergetskih radnika traži uvođenje prinudnih uprava u rudnike

FENA
Rudnik Kreka
Rudnik Kreka
Sindikat elektroenergetskih radnika BiH (SEERBiH) traži od Uprave JP Elektroprivrede BiH da pod hitno smijeni postojeće i uvede prinudne uprave rudnika.

SEERBiH u dopisu Upravi i Nadzornom odboru JP EPBiH navodi da su od početka formiranja Koncerna ukazivali na opasnost urušavanja JP EPBiH, a „zbog ishitrenog i jedino politički motiviranog uvođenja neuređnih rudnika u sistem JP EPBiH mimo akcionog plana o restrukturiranju EES“.

Iz ovog sindikata dodaju da njihove reakcije nisu nailazile na razumijevanje te da je situacija u Koncernu alarmantna jer se stanje u rudnicima i pored velikih investicija pogoršalo zbog loše kadrovske politike i nesposobnih rukovodnih kadrova rudnika.

„Vidljivo je da se proizvodnja u rudnicima ne povećava uprkos povećanju broja zaposlenih kod pojedinih rudnika te da pada kvalitet uglja, odnosno toplotne vrijednosti, uprkos povećanju cijene uglja putem bonifikacije te usmjeravanje kompletnog novog prihoda isključivo na rast plaća, a uz to ponovno neizvršavanje obaveza prema državi“, stoji u dopisu SEERBiH.