|

Sindikat državnih službenika poručuje Novaliću: Prvo sebi smanjite enormne plaće pa se obratite nama

Sindikat državnih službenika poručuje Novaliću: Prvo sebi smanjite enormne plaće pa se obratite nama
2.667
Er. M.
23.3.2020. u 11:55
246
komentara
2,6k

dijeljenja
Sindikat državnih službenika poručuje Novaliću: Prvo sebi smanjite enormne plaće pa se obratite nama Foto: D. Ć./Klix.ba
Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH izrazio je negodovanje zbog najave predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića o smanjenju plaća državnim službenicima za deset posto.
"U ovoj situaciji kakva je sada bilo kakvo smanjenje plaća u javnom sektoru je neprimjereno. Izrazili smo negodovanje i rekli smo da nakon 15 dana nije primjereno pričati o smanjenju plaća te da su najbitniji životi građana", rekao je za Klix.ba predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović.

Na pitanje da li su naišli na razumijevanje premijera FBiH, Kurtović je odgovorio da nisu naišli na razumijevanje te da on predstavlja samo Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, a da postoje i drugi granski sindikati poput Elektroprivrede BiH, BH Telecoma, BH Pošte, Željeznice FBiH i tako dalje.

"Svi će sigurno reagovati na odgovarajući način. Mi smo spremni solidarisati se sa svim ljudima koji ostaju bez posla, ali mislim da nije primjereno govoriti o smanjenju plaća dok se borimo za živote radnika", rekao je Kurtović.

Predloženo je da se socijalni dijalog nastavi i da se sačeka još neko vrijeme kako bi se vidjelo na koji način će se riješiti kriza.

"Jedan državni službenik ili namještenik u FBiH ima plaću od 700 do 1.200 KM. Imamo parlamentarce koji primaju plaće veće od 3.000 KM, a na državnom nivou i do 7.000 KM. Voze se u luksuznim automobilima, koriste sve benefite i odmah idu na nivo smanjenja plaća službenicima i namještenicima. Trebali su prvo sami sebi donijeti odluku na način da se svi ministri i parlamentarci, počevši od kantonalnog do državnog nivoa, solidarišu s onim koji u ostali bez posla pa neka nakon toga idu ka državnim službenicima i namještenicima", kazao je Kurtović.

Kako kaže, kada bi se restriktivne mjere primijenile na političare koji imaju enormno visoka primanja, to bi bilo dovoljno da se pokriju potrebni troškovi.
Prijavi grešku


Komentari (246)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...