Reakcija
40

Sindikat državnih službenika: Nudili smo granski kolektivni ugovor FMUP-u, njihov sindikat odbija

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine reagovao je nakon navoda da se policajcima FMUP-a i FUP-a osporava pravo na granski kolektivni ugovor.
"Odredbama Statuta našeg sindikata koji je ovjeren od strane Federalnog ministarstva pravde tačno su utvrđene sindikalne organizacije koje su članice jedinog reprezentativnog Granskog sindikata za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine", saopćili su iz sindikata.

U posljednje 33 godine, Granski kolektivni ugovor se odnosi na sve sindikalne organizacije koje su članice sindikata, kažu oni.

"Posljednjih pet godina smo nudili sindikalnoj organizaciji FMUP-a Mihretu Rotiću da donesu odluku da pristupe našem Granskom sindikatu kako bi u potpunosti uzeli učešće u pregovaranju pored Kolektivnog ugovora i pregovora za određene izmjene zakona i pozakonskih akata", ističu iz sindikata u svom zvaničnom saopćenju.

Dodaju, potom, kako sindikalna organizacija FMUP-a na čelu sa Rotićem to do danas nikada nije prihvatila.

"Uz napomenu da su u našem sindikatu formirane i postoje sindikalne organizacije državnih službenika i namještenika MUP -a ZDK i USK, gdje smo nakon učlanjenje u naš sindikat poboljšali uslove rada, povećali primanja i imaju aktivno učešće u pregovaranju kada je u pitanju Kolektivni ugovor i utvrđivanje osnovice za plate za tekuće godine", pojašnjavaju oni.

U svom saopćenju, kako su naveli, žele pozvati sve državne službenike i namještenike FMUP da se priključe njihovom sindikatu, jer su jedini Granski sindikat koji ima reprezentativnost za teritoriju FBiH i zastupa sve organe državne službe, sudske vlasti i javne ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"U dosadašnjem pregovorima naši kolektivni ugovori su se odnosili na sve državne službenike i namještenike u Federaciji Bosne i Hercegovine, naravno uključujući i državne službenike i namještenike Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova jer smo Granski sindikat koji predstavlja sve državne službenike i namještenike u Federaciji BiH. Obzirom na navedeno ne postoji i zakonsko uporište za zastupanje i predstavljanje sindikalne organizacije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova posebno za uposlenike koji imaju status policajca.

Poštujemo odredbe Zakona o radu kojim se definiše učešće sindikalnih organizacija za uposlenike na koje bi se mogao primjenjivati Kolektivni ugovor.

Kao Centrala sindikata već duže vrijeme vodimo pregovore sa Vladama kantona i Vladom Federacije Bosne i Hercegovine u vezi poboljšanja uvjeta za sve uposlenike organa uprave, sudske vlasti i javnih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Od 214 sindikalnih organizacija koliko imamo u našem Granskom sindikatu posebno izdvajamo dvije sindikalne organizacije Kazneno popravni zavodi F BiH i Sudske policije FBiH koje su članice našeg sindikata a na koje se poziva Mihret Rotić, mi kao Granski sindikat u potpunosti štitimo njihova prava i poboljšavamo uslove rada, plata i zaštite na radu kroz određene Zakone i Kolektivni ugovor, i isti se primjenjuje na njih, jer su članovi našeg sindikata.

Na kraju apsolutno bi bilo nezakonito da u odredbama našeg Kolektivnog ugovora stavimo Sindikalnu organizaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, jer ista nije članica našeg reprezentativnog sindikata, te po Statutu i Zakonskim odredbama u slučaju da to uradimo Kolektivni ugovor ne bi dobio potrebnu saglasnost Federalnog ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo FBiH", zaključuje sindikat.