Bio zakazan za 28.
5

Sindikat državnih službenika KS odgodio štrajk, počeli pregovori o kolektivnom ugovoru

Klix.ba
Upravni odbor Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu donio je odluku o odgodi Generalnog štrajka na određeno vrijeme jer su 23. maja Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo i Sindikat potpisali Principe za protokol o vođenju pregovora za zaključivanje Kolektivnog ugovora za kantonalne državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo.

Ovim je zvanično počelo usaglašavanje nacrta teksta Kolektivnog ugovora za kantonalne državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo.

Generalni štrajk, čiji je početak bio zakazan za ponedjeljak, 28. maj, odgađa se na određeno vrijeme u svim sindikalnim organizacijama za djelatnost kantonalnih državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, članicama Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu.

Štrajk će ponovo početi ukoliko se u toku pregovora sa Vladom KS ne postigne dogovor i ne dođe do potpisivanja Kolektivnog ugovora za kantonalne državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo.

U Sindikatu ističu da rok za usaglašavanje nacrta teksta Kolektivnog ugovora za kantonalne državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo ističe 9. juna.

O odluci Sindikata o odgađanju štrajka Upravni odbor je obavijestio Vladu KS, Općinski sud u Sarajevu, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, Kantonalni sud u Sarajevu, direktore Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Kantonalne uprave Civilne zaštite, MUP KS, Ministarstvo komunalne privrede, Pravobranilaštvo KS, Direkciju za puteve KS i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica KS.