Saznaje Klix.ba
706

Sindikat doktora u Tuzli dobio reprezentativnost, od Vlade će tražiti povećanje plaća

A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu dobio je reprezentativnost čime se otvorila mogućnost da od Kantonalne vlade traže povećanje plaća, saznaje portal Klix.ba.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, Ministarstvo rada, socijalne politike i povratka Tuzlanskog kantona izdalo je rješenje o reprezentativnosti Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije.

Ovaj sindikat jedino u Tuzlanskom kantonu nije imao reprezentativnost, a sada je otvorena mogućnost da doktori medicine i stomatologije s Kantonalnom vladom počnu pregovore vezano za potpisivanje kolektivnog ugovora, što bi se, prema našim saznanjima, trebalo dogoditi već iduće sedmice.

"Mi smo zvanično dobili rješenje o reprezentativnosti. Tome je prethodilo naše podnošenje zahtjeva za utvrđivanje reprezentativnosti, a u kojem smo priložili svu dokumentaciju, između ostalog i to da u sindikatu imamo 1.050 članova, odnosno 90 posto doktora iz Tuzlanskog kantona", kazao je za Klix.ba Admir Suljić iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Na pregovorima s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona u vezi s prijedlogom teksta novog kolektivnog ugovora, doktori medicine i stomatologije iduće sedmice će iznijeti svoje zahtjeve.

"Mi ćemo tražiti da se izjednače koeficijenti za obračun plaće doktorima u Tuzlanskom kantonu, sa onima u Zenici, Sarajevu i u Mostaru. Naime, zadnjim kolektivnim ugovorom koji je s Vladom TK potpisao Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvu koeficijenti su izjednačeni samo ostalom medicinskom osoblju, dok su za doktore oni i dalje najmanji", kaže nam Suljić.

Pojašnjava da je plaća za doktore specijaliste i subspecijaliste u Sarajevu, Mostaru i Zenici veća za 250 KM u odnosu na Tuzlu.

"Koeficijent za obračun plaće specijalisti u Tuzli iznosi 4,8 dok je u Sarajevu, Zenici i Mostaru 5,4. Za subspecijalistu on kod nas iznosi 5,0, a kod njih je 5,6 i zbog toga ćemo tokom pregovora uputiti zahtjev za izjednačavanje ovih koeficijenata", naglasio je Suljić.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u Sarajevskom kantonu dvogodišnji kolektivni ugovor potpisao je u decembru prošle godine, a reprezentativnost im je vraćena sudskom odlukom.