{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat budžetskih korisnika: Regres ili štrajkovi

F
16.8.2011. u 15:36
0
4
Sindikat budžetskih korisnika: Regres ili štrajkovi
0
Sindikat budžetskih korisnika: Regres ili štrajkovi
Goražde
Koordinacija sindikata budžetskih korisnika Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde traži od kantonalne Vlade BPK-a isplatu regresa za 2011. godinu, hitno pokretanje procedure usvajanja Zakona o plaćama i naknadama u organima kantonalne vlasti, Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika, te donošenje odgovarajućih odluka o platnim razredima i koeficijentima za uposlenike u obrazovanju.
U suprotnom, ukoliko do 1. septembra ne budu ispoštovani zahtjevi sindikata, bit će poduzete zakonom dozvoljene mjere i radnje, koje ne isključuju ni pokretanje štrajkova i organizaciju protesta.

Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je da je Vlada kantona jednostrano ponudila potpisivanje sporazuma o neisplaćivanju regresa za godišnji odmor budžetskim korisnicima za 2011. godinu, kako bi ta sredstva usmjerila na poboljšanje socijalnog statusa stanovnika kantona koji spadaju u kategoriju lica starijih od 65 godina. Budžetski korisnici nisu pristali na takav Sporazum i stoga koordinacija traži od Vlade da ispuni zahtjeve sindikata.

"Nadamo se da će kantonalno Vlada i resorna ministarstva kojima su upućeni ovi zaključci imati sluha i da će udovoljiti ovim zaključcima i da nećemo imati ni potrebe za posezanje ovakvih mjera. Ukoliko budemo zaista morali onda ćemo sjesti i dogovoriti se koju ćemo mjeru poduzeti", izavio je Adem Fejzić, predsjednik Sindikata BPK Goražde.

"Nakon ove konferencije za štampu i dopisa koji je upućen Vladi mi ćemo u sindikalnim organizacijama početi sa određenim pripremama, sa spiskovima radnika, odnosno pristankom radnika za organizovanje određenih štrajkova upozorenja i štrajkova druge vrste. Do početka školske godine sve radnje će biti preduzete da se pripremi organizovanje prvo štrajka upozorenja a zatim, ako bude potrebno i generalnog štrajka", kaže Hilmo Bunjo iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KO BPK-a Goražde.

"Plaća uposlenicima u osnovnim šikolama BPK-a nije mijenjana od 2007. godine, nisu mijenjani ni platni razredi ni osnovica a svi znate da je u međuvremenu došlo do poskupljenja potrošačke korpe, da je ona danas daleko veća. Spomenuću samo zadnje poskupljenje električne energije i druge osnovne elemente potrebne za jedan standard", rekao je Ekrem Karauzović, iz Sindikata osnovnog obrazovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: