{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat budžetskih korisnika: Regres ili štrajkovi

F
16.8.2011. u 15:36
0
4
Sindikat budžetskih korisnika: Regres ili štrajkovi
0
Sindikat budžetskih korisnika: Regres ili štrajkovi
Goražde
Koordinacija sindikata budžetskih korisnika Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde traži od kantonalne Vlade BPK-a isplatu regresa za 2011. godinu, hitno pokretanje procedure usvajanja Zakona o plaćama i naknadama u organima kantonalne vlasti, Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika, te donošenje odgovarajućih odluka o platnim razredima i koeficijentima za uposlenike u obrazovanju.
U suprotnom, ukoliko do 1. septembra ne budu ispoštovani zahtjevi sindikata, bit će poduzete zakonom dozvoljene mjere i radnje, koje ne isključuju ni pokretanje štrajkova i organizaciju protesta.

Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je da je Vlada kantona jednostrano ponudila potpisivanje sporazuma o neisplaćivanju regresa za godišnji odmor budžetskim korisnicima za 2011. godinu, kako bi ta sredstva usmjerila na poboljšanje socijalnog statusa stanovnika kantona koji spadaju u kategoriju lica starijih od 65 godina. Budžetski korisnici nisu pristali na takav Sporazum i stoga koordinacija traži od Vlade da ispuni zahtjeve sindikata.

"Nadamo se da će kantonalno Vlada i resorna ministarstva kojima su upućeni ovi zaključci imati sluha i da će udovoljiti ovim zaključcima i da nećemo imati ni potrebe za posezanje ovakvih mjera. Ukoliko budemo zaista morali onda ćemo sjesti i dogovoriti se koju ćemo mjeru poduzeti", izavio je Adem Fejzić, predsjednik Sindikata BPK Goražde.

"Nakon ove konferencije za štampu i dopisa koji je upućen Vladi mi ćemo u sindikalnim organizacijama početi sa određenim pripremama, sa spiskovima radnika, odnosno pristankom radnika za organizovanje određenih štrajkova upozorenja i štrajkova druge vrste. Do početka školske godine sve radnje će biti preduzete da se pripremi organizovanje prvo štrajka upozorenja a zatim, ako bude potrebno i generalnog štrajka", kaže Hilmo Bunjo iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KO BPK-a Goražde.

"Plaća uposlenicima u osnovnim šikolama BPK-a nije mijenjana od 2007. godine, nisu mijenjani ni platni razredi ni osnovica a svi znate da je u međuvremenu došlo do poskupljenja potrošačke korpe, da je ona danas daleko veća. Spomenuću samo zadnje poskupljenje električne energije i druge osnovne elemente potrebne za jedan standard", rekao je Ekrem Karauzović, iz Sindikata osnovnog obrazovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: