{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat BiH: Ove godine ne slavimo, već obilježavamo 1. maj

F
29.4.2008. u 11:58
0
0
Sindikat BiH: Ove godine ne slavimo, već obilježavamo 1. maj
0
Sindikat BiH: Ove  godine ne slavimo, već obilježavamo 1. maj
Savez samostalnih sindikata BiH i ove godine obilježit će Međunarodni praznik rada, 1. maj, centralnom manifestacijom u Sarajevu, ali bez ikakvih uranaka i organiziranih proslova, jer nije vrijeme za slavlje, saopćeno je danas na konferenciji za novinare u Domu sindikata BiH u Sarajevu.
Ključni događaji, u sklopu obilježavanja ovog radničkog praznika, bit će svečana sjednica Glavnog odbora, koja će biti održana u Domu mladih i protestna šetnja od Doma Sindikata BiH do zgrade federalne Vlade i zgrade institucija BiH.

- Ove godine za nas će 1. maj biti nešto drugačiji, proba za proteste, jer nemamo više razloga da šutimo, kazala je uime Organizacionog odbora predsjednica Sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH Ferdija Kojčić.

Dok bude trajala protestna šetnja delegacija Saveza samostalnih sindikata, kako je danas najavljeno, odat će počast istinskim borcima za radnička prava Đuri Đaković i Mići Sokoloviću ispred njihovih spomenika.

Također Sindikat je pripremio i Prvomajski proglas u kojem se, kako je kazao predsjednik Sindikata metalaca BiH i član Organiozacionog odbora za obilježavanje 1. maja Ismet Bajramović, konstatira kako vlast u BiH u protekloj godini nije ništa učinila za radnike, te opisuju grupe koje napadaju Sindikat, a među kojima su nacionalisti, kriminalci, političari i oni koji su raznim malverzacijama došli do preduzeća i fabrika.

Očekuje se da će ove godine sjednici Glavnog odbora i obilježavanju 1. maja u Sarajevu, zbog izuzetno teške socijalne situacije u zemlji, prisustvovati 300 ključnih sindikalnih aktivista iz cijele BiH.

U sklopu obilježavanja ovog radničkog praznika, 30. aprila i 1. maja na lokalitetu ispred Gradske tržnice i Doma sindikata BiH također će biti postavljeni štandovi na kojima će sekcija mladih Sindikata BiH djeliti propagandni sindikalni materijal i na kojima će biti postavljene kutije za humanitarnu akciju pod nazivom „Pomozimo poslanicima državnog paralamenta“.

Kako ističu u Sindikatu riječe je o skupljanju pomoći poslanicima u iznosu od 0,05 feninga „ zbog nemogućnosti da prežive od sadašnjih primanja“., a koja će im biti dostavljena nakon prvomajskih praznika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: