{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat BiH - Mujezinović 1:0

S
23.2.2010. u 12:48
0
35
Sindikat BiH - Mujezinović 1:0
0
Parlament FBiH nakon pritiska više stotina radnika iz nekoliko granskih sindikata BiH koji su protestovali ispred zgrade skinuo je sa dnevnog reda današnje sjednice prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH.
Novoizabrani predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović nakon što je Parlament potvrdio zaključak o skidanju pomenutog prijedloga Vlade FBiH sa dnevnog reda, izašao je pred radnike i kazao kako je ovo jedna od prvih velikih pobjeda radnika protiv vlasti koja je pokušala da izvrši udar na radničko zakonodavstvo. Upozorio je ljude na vlasti i da su u ovoj godini izbori, te pozvao radnike da dobro razmisle kome daju glas.

"Braćo i sestre radnici, ne smijemo odustati, i moramo im dati do znanja da ćemo se boriti za naša prava", poručio je Bajramović okupljenim radnicima. Među predstavnicima sindikata koji su danas protestovali bili su i policajci iz Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Zaključkom Parlamenta FBiH odlučeno je da se pomenuti prijedlog zakona uputi na izjašnjavanje pred Ekonomsko socijalno vijeće, u kojem svog predstavnika ima i Sindikat BiH. Kako su nam kazali iz Sindikata, na ovom vijeću sve odluke donose se konsenzusom tako da očekuju da se ne može desiti da se pred Parlamentom ponovo pojavi zakon koji bi išao na štetu radnika.

Odlučeno je i da se pored ovog prijedloga na dnevni red jedne od narednih sjednica Parlamenta FBiH stavi i Zakon o plaćama i nakdnadama u organima vlasti FBiH. Nakon što je Bajramovič radnicima pročitao pomenutoi zaključak, protestno okupljanje je završeno, uz upozorenje da će ako Vlada i Parlament FBiH ponovo pokušaju izigrati radnike na narednim protestima biti desetine hiljada radnika.

Bajramović je kazao i kako su izjave u pojedinim medijima prema kojima je Sindikat BiH razjedinjen obična laž koju plasiraju zlonamjernici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: