BiH
0

Sindikat BiH i sedam granskih sindikata najavili proteste 25. juna

FENA
Sedam granskih industrijskih sindikata, članica Saveza samostalnog sindikata BiH, 25. juna u 11.55 sati organizirat će upozoravajući protest radnika pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu.
  • Radnici će krenuti iz Vilsonovog šetališta, gdje će mnogi pristići autobusima iz drugih gradova, a onda ćemo svi biti pred zgradom Federalne vlade u 11.55 sati. Očekujemo da će na skupu biti prisutno između pet i osam hiljada nezadovoljnih radnika, rekao je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare predsjednik Saveza samostalnih sindikata Edhem Biber, dodavši da je organizacija protesta već najavljena policiji i drugim relevantnim organima.

On je dodao da je vrijeme da se nešto promijeni i "da u mnogim fabrikama prestane rasti korov", a radnici u industrijskim sindikatima prestanu biti građani drugog reda.

Kako je rečeno, na protestu će biti radnici, članovi sindikata metalaca, hemije i nemetala, građevinarstva, grafičkih radnika, te sindikata rudarstva, šumarstva i prerade drveta, ali i određeni broj nezaposlenih osoba i radnika koji žele podržati kolege sindikaliste.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović smatra da su protesti prilika i za 25.000 radnika kojima nije uvezan radni staž da iskažu svoje nezadovoljstvo.

  • Izvršna vlast nije htjela da pregovara i natjerala nas je na proteste. Prvo oglušili su se o naših 10 zahtjeva koje smo im poslali krajem januara, koje smo mi kasnije preformulirali u pet, a uzaludno je bilo i formiranje našeg pregovaračkog tima, rekao je predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Salem Hujić.

Međutim, ako ovi protesti ne daju željeni efekat za Sindikat, prema najavama predsjednika Saveza Edhema Bibera, bit će organizirani novi, masovniji protesti prije oktobarskih izbora.