{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat BiH i sedam granskih sindikata najavili proteste 25. juna

F
12.6.2008. u 13:13
0
0
Sindikat BiH i sedam granskih sindikata najavili proteste 25. juna
0
Sindikat BiH i sedam granskih sindikata najavili proteste 25. juna
Sedam granskih industrijskih sindikata, članica Saveza samostalnog sindikata BiH, 25. juna u 11.55 sati organizirat će upozoravajući protest radnika pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu.
- Radnici će krenuti iz Vilsonovog šetališta, gdje će mnogi pristići autobusima iz drugih gradova, a onda ćemo svi biti pred zgradom Federalne vlade u 11.55 sati. Očekujemo da će na skupu biti prisutno između pet i osam hiljada nezadovoljnih radnika, rekao je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare predsjednik Saveza samostalnih sindikata Edhem Biber, dodavši da je organizacija protesta već najavljena policiji i drugim relevantnim organima.

On je dodao da je vrijeme da se nešto promijeni i "da u mnogim fabrikama prestane rasti korov", a radnici u industrijskim sindikatima prestanu biti građani drugog reda.

Kako je rečeno, na protestu će biti radnici, članovi sindikata metalaca, hemije i nemetala, građevinarstva, grafičkih radnika, te sindikata rudarstva, šumarstva i prerade drveta, ali i određeni broj nezaposlenih osoba i radnika koji žele podržati kolege sindikaliste.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović smatra da su protesti prilika i za 25.000 radnika kojima nije uvezan radni staž da iskažu svoje nezadovoljstvo.

- Izvršna vlast nije htjela da pregovara i natjerala nas je na proteste. Prvo oglušili su se o naših 10 zahtjeva koje smo im poslali krajem januara, koje smo mi kasnije preformulirali u pet, a uzaludno je bilo i formiranje našeg pregovaračkog tima, rekao je predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Salem Hujić.

Međutim, ako ovi protesti ne daju željeni efekat za Sindikat, prema najavama predsjednika Saveza Edhema Bibera, bit će organizirani novi, masovniji protesti prije oktobarskih izbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: