1.000 radnika na čekanju
186

Sindikat ArcelorMittala: Radili smo s tri maske u vrijeme pandemije, a sada nas šalju na čekanje

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Sindikat kompanije ArcelorMittal Zenica danas je na konferenciji za novinare povodom prekida proizvodnje kazao da nisu ispoštovane zakonske odredbe za donošenje odluka o prekidu rada za 1.000 radnika te da nisu istinite tvrdnje kompanije da nema interesa za robom na tržištu.

Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata ArcelorMittala, je kazao da su odluke koje je donijela kompanija ArcelorMittal donesene 16. maja, a da je proizvodnja u pogonima stala nekoliko dana ranije.

"Situacija koronavirusa je iskorištena i za vrijeme stajanja postrojenja koja se trebaju remontovati što rade druge firme, naši radnici su poslani na čekanje i dobivat će 55 posto prosjeka neto plaće", kazao je Kapetanović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da opravdanje kompanije da je posao stao zbog koronavirusa nije tačno i da se pravi razlog krije u korona-zakonu koju kompanija želi iskoristiti kako bi dobila više od milion KM subvencija.

"Radnici su nam radili s tri maske u vrijeme pandemije, a sada kada se otvaraju granice, radnike šalju na čekanje. ArcelorMittal želi subvenciju od Vlade FBiH", dodao je Kapetanović.

Sindikat je poručio da nije tačno da u maju nemaju potražnje za robom te da nije tačno da ne mogu ostvariti proizvodnju za tržište, ali i da se kamioni s robom i danas se mogu vidjeti kako izlaze iz kompanije s utovarom.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Naglasio je i da nisu ispoštovane procedure u donošenju ovih odluka po pravilniku Vijeća uposlenika i postojećeg Kolektivnog ugovora.

Svi radnici bi na rješenja, koja će im biti poslana na kućnu adresu, trebali podnijeti prigovor, a zatim će tražiti i pomoć od sudova.

"Svake godine imamo dekadne remonte, radnici su radili. Uvijek ima posla u čišćenju. Ljudi se šalju na čekanje, a drugima uvode po 12 sati da rade", zaključio je Kapetanović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Na konferenciji je prisustvovao i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović koji je kazao da su ponukani najnovijim dešavanjima održali vanrednu sjednicu i donijeli zaključke kojim: podržavaju zaštitu plaća radnika i kolektivnog ugovora te pozivaju generalnog direktora da povuče nezakonsku odluku.

"Ovo je primjer šta nas čeka na području Federacije BiH usvajanjem novih zakona. Radnici će ostati prepušteni sami sebi. Siguran sam da bi ovdje bilo više od 2.400 radnika na protestima danas, da se možemo okupiti, kako bi se ova odluka stavila van snage", izjavio je Šatorović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović je izjavio da su dobili podrške brojnih sindikalnih organizacija.

"Članovi Sindikata trebaju da znaju da će bez obzira na okolnosti i poteškoće u kojima se nalazimo, imati podršku. Već smo uputili Upravi kompanije dopis da ponište odluku s obzirom da su je trebali informisati radnike 30 dana ranije", izjavio je Mujkanović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Na kraju su dodali da će razmatrati i o protestima čim se za to stvore uvjeti ukoliko ova situacija potraje.