BiH
0

Sindikat "Aluminija" uputio pismo premijeru Hadžipašiću

FENA
Sindikat mostarskoga "Aluminija" uputio je danas otvoreno pismo premijeru Federacije BiH Ahmetu Hadžipašiću u kojemu traži hitnu realizaciju sporazuma s menadžmentom "Aluminija" i uklanjanje prepreka koje je koče.

"Ako su oba federalna parlamenta usvojili sporazum koji Vam omogućuje da realizirate već potpisani sporazum s menadžmetom 'Aluminij', a mi radnici dali Vam punu potporu da istrajete do kraja, s pravom se sad pitamo tko to tumači zakone i provjerava zakonitost Parlamenta i njegovih odluka", ističe se u pismu.

Stoga iz Sindikata zahtjevaju od premijera Hadžipašića da provjeri kod nadležnih organa je li stvarno ovaj sporazum u skladu sa zakonskim propisima i ako jeste, da upotrijebi sva zakonska ovlaštenja da se sporazum realizira u cijelosti. po kojemu država i mali dioničari dobijaju 44 posto, a TLM 12 posto vrijednosti Aluminija, realizira do kraja.

"Vi ste, premijeru, upoznati s tim da smo mi dobili preliminarni spisak radnika kojima je staž uvezan i visinu naknade koja je definirana uz sporazum i s pravom ističemo da je 90 posto njih zadovoljno, a posebno onih 300 radnika koji imaju uvjete da se vrate na radna mjesta.

Nije nam jasno otkuda sad taj zaokret i pokušaj da se sve vrati na početak u ime nekog zaštitničkog interesa da nas ne prevare. Ako već netko želi da nas zaštiti, neka to uradi na taj način da potpomogne da se ovaj sporazum ispoštuje do kraja kako je dogovoreno i potpisano jer, u protivnom, naš trud proteklih devet godina bio bi uzaludan", stoji u pismu Sindikata "Aluminija" Mostar.