BiH
0

Sindikalno vodstvo bivše bh. Steel željezare osuđeno na uvjetnu kaznu zatvora

FENA
Predsjedniku Sindikata Mittal Steel Zenica Islamu Imamoviću i još 11-orici članova Glavnog odbora bivše BH Steel Željezare Zenica, presudom Općinskog suda u Zenici, danas je izrečena uvjetna kazna zatvora od po šest mjeseci, koja neće biti primijenjena pod uvjetom da u narednih godinu dana ne počine bilo kakvo krivično djelo.

Kako je rekao sudija Stanko Blagić,12 članova Glavnog odbora Sindikata tadašnje BH Steel Željezare, u maju 2004. godine počinilo je krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 383. st. 1. Krivičnog zakona FBiH, tako što su postupili suprotno odluci Nadzornog odbora BH Steel Željezare i novačanu pomoć za grijanje etažnih stanova i privatnih kuća od 100.000 KM umjesto svim zaposlenicima isplatili samo članovima Sindikata i to po 25 KM.

"Na taj način 603 zaposlenika, koja nisu članovi Sindikata, ostala su uskraćena za iznos od 15.075 KM", izjavio je sudija Blagić.

Komentirajuući presudu, predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović rekao je da današnja presuda nije "samo presuda pojedincima, nego presuda sindikatu".

"Ovo je poruka i ostalim sindikatima u BiH, šta ih čeka nakon jedne poštene borbe za radnička prava. Tvrdimo da smo se borili za članstvo i da sutra ponovo dobijemo sredstva, ponovo bismo ih ponudili članstvu", kazao je Imamović.

Advokat optuženih, Dževad Kadribašić, najavio je da će se sindikalno rukovodstvo Mittal Steel Zenica žaliti na izrečenu presudu.