Krive i menadžment
17

Sindikalna organizacija BHRT-a: Tražit ćemo odgovornost svih koji su krivi za trenutnu situaciju

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom 72. godišnjice emitiranja radija u BiH, Sindikalna organizacija BHRT-a oglasila se saopćenjem u kojem navodi kako radnici BHRT-a nažalost, nemaju razloga za slavlje.

Članovi ovog sindikata ističu kako su radnici ove kuće u sve težoj poziciji da profesionalno obavljaju svoj posao i od toga žive. Podsjetili su da već određeno vrijeme ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice, da im 22 mjeseca nisu uplaćeni doprinosi za radni staž, da zaposleni koji odlaze u penziju ne mogu ostvariti pravo, te da je potpuno neizvjesno daljnje primanje plata, toplog obroka i naknade za prevoz.

"Da i ne govorimo o tehnološko-produkcionim kapacitetima kuće koji datiraju iz vremena sarajevske olimpijade. Sve to govori o neizvjesnoj sudbini javnog RTV sistema koji je jedan od uvjeta ulaska BiH u EU. BHRT u ovom trenutku plaća visoku cijenu nezavisnosti od političkih struktura vlasti. Problem nažalost nije samo u političkom faktoru već i u slaboj unutrašnjoj organizaciji i nesposobnosti dosadašnjih menadžmenta i upravnih odbora", navodi se u saopćenju.

Radnici poručuju da će ustrajati u svojoj borbi za dostojanstveno pravo na rad, ali i traženju odgovornosti svih koji su u ovom lancu krivi za trenutnu situaciju na BHRT-u.