Minimalna plata
0

Sindikalci pred Vladom FBiH: Ako poslodavci ne mogu dati platu od 1.000 KM, neka idu u Njemačku

N. V.
Sindikalci ispred Vlade Federacije BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine je organizovao protestnu šetnju u Sarajevu od sjedišta Udruženja poslodavaca Federacije BiH do zgrade Vlade FBiH.

Protesti su počeli u 11 sati, a stotinjak okupljenih sindikalaca je prošetalo ulicama Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Radićeva, Obala Kulina Bana, Obala Maka Dizdara, Hamdije Kreševljakovića, most Skenderija, Hamze Hume, Zmaja od Bosne i Hamdije Čemerlića.

Tokom cijele šetnje ponavljani su njihovi zahtjevi, od kojih je najzvučniji onaj da minimalna plata u FBiH bude 1.000 KM. Osim toga, traže potpisivanje kolektivnih granskih ugovora, uvezivanje radnog staža onima kojima to nije urađeno, usvajanje Izmjena i dopuna Zakona o radu i slično.

"Ako jedan poslodavac ne može dati platu od 1.000 KM, ne treba nam takav poslodavac, neka ode u Njemačku i tamo proba dati 250 eura", rekao je jedan od sindikalaca.

Poruke i zahtjeve su ispisali i na transparente, a ogrnuti zastavom BiH zvižde na ulicama i pozivaju na ispunjenje svojih zahtjeva.

Zaustavili su se ispred Parlamenta FBiH kako bi naglasili potrebu za izmjenama zakona koji bi poboljšali uslove rada, a krajnja stanica im je Vlada FBiH.

Ispred ove institucije se prisutnima obratio predsjednik sindikata Selvedin Šatorović.