BiH
105

Sindikalci najavljuju radikalne mjere: Očekujte proteste veće od onih u februaru 2014.

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez samostalnih sindikata BiH na današnjoj je sjednici Glavnog odbora donio odluku o održavanju protesta i stupanju u generalni štrajk ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi u vezi Zakona o radu koji je Vlada premijera Fadila Novalića odlučila uputiti u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Ukoliko ne naiđu na razumijevanje i ne dođe do ispunjenja njihovih zahtjeva, članovi sindikata najavljuju radikalne mjere.

Selvedin Šatorović, zamjenik predsjednika Sindikata u razgovoru za Klix.ba navodi kako je glavni odbor danas donio nekoliko zaključaka.

Do 22. januara dat je rok vladi Federacije i parlamentarnim strankama koje čine većinu u Federaciji BiH da donesu odluku o povlačenju odluke o izmjenama i dopunama Zakona o radu, da uključe socijalni dijalog po pitanju potpisivanja općeg kolektivnog ugovora, te da vlada Federacije otkoči dijalog po pitanju usaglašavanja kolektivnih ugovora sa važećim zakonima o radu.

Te zahtjeve članovi i glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata namjeravaju uputiti prema parlamentarnim strankama, a sutra će ove zahtjeve dostaviti i predsjedavajućim i vladi Federacije sa očekivanjem da će biti ispunjeni.

"Ukoliko ne dođe do ispunjavanja zahtjeva ili ne dobijanja čvrstih garancija, donesena je odluka o organizaciji generalnog štrajkačkog upozorenja u FBiH gdje će sve institucije, preduzeća i ustanove stati na pola sata i na taj način izraziti protekst protiv ovakvog nakaradnog zakona u radu", potvrdio je za Klix.ba Selvedin Šatorović i dodao kako će, uporedo s tim, 26. januara pred zgradom Federacije biti održani protesti rukovodstava sindikata koji će na ovoj lokaciji ostati do ispunjenja svojih zahtjeva.

"Ukoliko ipak pored svih zahtjeva sindikata dođe do usvajanja ovakvog zakona, onda sindikat neće preuzeti odgovornost za radikalizaciju stvari koja će se dešavati u narednom periodu i odgovornost će snositi Vlada Federacije, Fadil Novalić i političke stranke koje čine parlamentarnu većinu. Sigurni smo da se mogu očekivati protesti sa puno jačim intenzitetom nego što su bili 7. februara 2014. godine", najavio je Šatorović.

On se osvrnuo i na "mirno" rješavanje problema u ovoj državi koje pretpostavlja fokusiranje na dogovore, istaknuvši kako su ponekad ipak neophodne radikalnije mjere.

"Socijalni dijalog i priča da se sve treba riješiti kroz dogovor i pregovore je velika podvala radnicima i onog momenta kad je ovo počelo da funkcioniše u BiH, radnici nikad teže nisu živjeli. Evidentno je da apelima, potpisima i sličnim aktivnostima koje nemaju radikalne mjere ne postižemo nikakve rezultate. Ukoliko bi se desilo da izmjene Zakona stupe na snagu, da se radnicima ukine pravo na štrajk, da se ukine pravo na pregovaranje oko plate, pravo na postojanje kolektivnih ugovora i da se ukinu sva njihova prava, onda su radikalne mjere neophodne. Nažalost, one jesu nepopularne, ali neko je danas ovu situaciju poistovjetio sa pričom iz 92. godine kad su ljudi ipak čuvajući svoju egzistenciju i svoje kuće ustali da brane ovu državu. Mislimo da je vrijeme da isti ti koji su 92. branili ovu državu sada brane svoja radnička prava i ne dozvole da budu moderni robovi 21. stoljeća", poručio je na kraju razgovora za Klix.ba Selvedin Šatorović, zamjenik predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH.