BiH
0

Sindikalci najavili reakcije na presudu članovima Glavnog odbora bivše bh. Steel željezare

FENA
Sindikat metalaca Zeničko-dobojskog kantona za sutra je najavio održavanje pres-konferencije povodom jučerašnje nepravomoćne presude Općinskog suda u Zenici, kojom su Islam Imamović i 12 članova Glavnog odbora Sindikata BH Steel Željezare, današnjeg Mittal Steel Zenica, uvjetno osuđeni na po šest mjeseci zatvorske kazne, kako u presudi stoji zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti.

Planirano je da o presudi i ostalim sudskim sporovima koje je u posljednjem periodu vodio Sindikat Mittal Steela, govore Jakov Nikić, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a, Islam Imamović, predsjednik Sindikata Mittal Steela, Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH i Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH-ZDK.

Rukovodstvo Sindikata BH Steel Željezare Zenica prema presudi, iskoristilo je svoja ovlaštenja i položaj i postupilo suprotno odluci Nadzornog odbora preduzeća od 24. marta 2004. godine, kojom je predviđeno da se na ime pokrića dijelova troškova grijanja etažnih stanova i kuća, svim zaposlenicima BH Steel Željezare podijeli 100.000 KM. Na taj način optuženi su omogućili tu novčanu subvenciju samo članovima sindikata ove kompanije od po 25 KM, dok je 603 zaposlenika koji nisu članovi sindikalne organizacije uskraćeno za subvenciju grijanja i oštećeno za ukupan iznos od 15.075 KM.

Optuženi i njihov advokat jučer su najavili podnošenje žalbe na presudu.