Udruženje "Žena žrtva rata"
0

Sin svjedokinje u predmetu ratnih zločina napadnut u Foči

FENA
Foča
Foča
Udruženje "Žena žrtva rata" smatra da pošteno suđenje imaju ratni zločinci, posebno oni koji se brane sa slobode, dok se na žrtve, svjedoke očevice i članove njihovih porodica svakodnevno vrši pritisak.

Primjer je nedavni fizički napad na A. S., sina članice ovog udruženja, svjedokinje u predmetu ratnih zločina na području Foče, posebno u predmetu certificiranog policajca Miodraga Nikačevića, koji se brani sa slobode.

A. S. je 24. maja sa suprugom, koja je u devetom mjesecu trudnoće, otišao u Općinu Foča da bi saznao zašto još nije riješen njegov predmet u vezi s poslovnim prostorom. Tom prilikom ga je, navodi Udruženje, fizički napao općinski uposlenik Zoran Ćosović, nanoseći mu povrede na vratu.

A. S. je, uz asistenciju fočanske policije, odveden u tamošnji Dom zdravlja, gdje mu je izdato uvjerenje o nanesenim tjelesnim povredama.

Policajci u PS Foča koji su pisali zapisnik morali su kontaktirati tužitelja sa sjedištem u Trebinju, koji im je naredio da od A. S. uzmu izjavu, kao da je on fizički napao uposlenika Općine Foča Zorana Ćosovića, saopćeno je iz Udruženja "Žena žrtva rata".

S obzirom na to da je majka napadnutog A. S. višestruka svjedokinja o ratnim zločinima na području Foče, ona se obratila Udruženju "Žena žrtva rata" tražeći pomoć u ovom slučaju.