BiH
81

Sin načelnika Zenice pretukao demonstranta?

Klix.ba
Zeničani su danas izašli na ulice Zenice, gdje su mirnom šetnjom, bez blokade saobraćaja, izrazili nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalaze. Dogodio se i incident u kojem je pretučen jedan od demonstranata.

Kao i proteklih dana, trasa Zeničana kojom su se kretali bila je ista. Oko dvadesetak Zeničana je krenulo sa Trga Alije Izetbegovića do Trga Bosne i Hercegovine, a "naoružani" transparentima i pištaljkama, prošli su i pored zgrade SDP-a i Tužilaštva te se uputili do zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a šetnju su završili na Trgu Alije Izetbegovića odakle su i krenuli.

Iz Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona su istakli kako su policijski službenici pod naređenjima načelnika Općine Zenica Husejina Smajlovića, i to zbog toga što je u srijedu 19. marta Zeničanin, učesnik protestnih šetnji, I. M. dobio kaznu u iznosu od 353,60 KM, zbog narušavanja javnog reda i mira. U prekršajnom nalogu se navodi ako je I. M. izrazito drskim ponašanjem uzvikivao psovke na račun načelnika Općine Zenica Husejina Smajlovića, te je više puta uzviknuo "Huso fašisto".

"Napominjemo da 'okrivljeni' nije izgovarao ime i prezime nego samo 'Huso', izgleda da je spominjanje bilo kakve sličnosti sa našim divnim načelnikom zabranjeno. Još jedan dokaz diktature koju provoe policajci pod naređenjima načelnika Husejina Smajlovića. Ovakvo nešto je nedopustio i već smo poslali dopise OSCE-u i OHR-u i stranim ambasadama u našoj zemlji, da budu upoznati sa terorom koji naši građani doživljavaju", stoji na Facebook stranici Plenuma građana ZDK.

Nakon današnje šetnje nezadovoljni građani su se razlišli, a na stranici Plenuma građana ZDK postavljena je informacija da je oko 17.30 ispred Robne kuće "Bosanka" napadnut i pretučen Benjamin, jedan od redovnih članova protesta u Zenici.

Prema informacijama koje su objavili članovi Plenuma, Benjamina su napali i pretukli sin načelnika Zenice i još dvojica nepoznatih muškaraca. Dežurni operativni MUP-a ZDK za Klix.ba je kazao kako nije prijavljen navedeni događaj, dok iz Kantonalne bolnice u Zenici nisu htjeli dati nikakve informacije.