Fojnica
0

Simpozij o projekciji razvoja institucija socijalno-zdravstvene zaštite u BiH

FENA
Dvodnevni međunarodni simpozij o temi "Analiza stanja i projekcije razvoja institucija socijalno-zdravstvene zaštite u BiH“ završen je u subotu u Fojnici.

Ovaj skup je inicirao i organizirao Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin Fojnica, u saradnji sa Savezom organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH - Sumero, a pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na simpoziju je predstavljeno 28 radova eksperata i naučnih radnika iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije, koji će biti predstavljeni u zborniku radova.

Ujedno je obilježena i 55. godina djelovanja Zavoda, a samom otvaranju su, kako se ističe u saopćenju zavoda Drin, prisustvovali predstavnici Predsjedništva BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava zdravstva i socijalne zaštite te općine Fojnica.

Posebno podršku radu skupa, kako se dodaje, dali su ambasador Republike Austrije u BiH i premijer Vlade Kantona Sarajevo.

Na simpoziju je, između ostalog, zaključeno da je neophodno poduzeti sve odgovarajuće mjere s ciljem uvažavanja zagarantiranih prava za svaku osobu koja je na smještaju u institucijama, da je potrebno pronalaženje modela za usklađivanje zakonodavstva s principima međunarodnih akata i stvaranje preduvjeta za jednake mogućnosti za osobe sa invaliditetom u BiH.

Također je zaključeno da je potrebno uskladiti zakonsku regulativu iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite s UN-ovom Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, zatim izraditi državnu strategiju razvoja i budućeg djelovanja institucija socijalno-zdravstvenog zbrinjavanja te zavode, kao relevantne činioce, uključiti u proces donošenja bitnih odluka za strategiju razvoja sociozdravstvenih institucija.

Zaključeno je i da je za svaku pojedinu kategoriju osoba s invaliditetom potrebno izraditi standarde i normative o pitanju socijalne i zdravstvene zaštite, osigurati im jednak pristup sistemu zdravstvene zaštite kao ostalim građanima, zatim da je neophodno jasno definirati obaveze centara za socijalni rad i staratelja prema invalidnim osobama smještenim u institucijama, kao i intenzivirati propagandu s ciljem otklanjanjanja stigmatizirajućeg i marginilazirajućeg odnosa, kao i predrasuda prema osobama s invaliditetom.