BiH
3

Simpozij o bolničkim infekcijama: Treba znati pravovremeno reagirati i raditi na prevenciji

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru Otvorenih vrata Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je održan Simpozij o bolničkim infekcijama na kojem su, osim predstavnika KCUS i zdravstvenih ustanova KS, govorili i stručnjaci iz Turske, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Srbije.

Prisutnima se u ime KCUS obratila direktorica za nauku i nastavu KCUS, prof.dr.Enra Suljić ističući da je cilj Simpozijuma unaprjeđenje znanja o prepoznavanju i liječenju bolničkih infekcija.

"Mislim da će ovo biti dobra prilika, ne samo da steknemo nova znanja, nego i da naši mladi stručnjaci upoznaju kolege iz Evrope i razmijene iskustva iz ove oblasti", kazala je prof. dr. Enra Suljić.

Prema riječima mr. Amera Ovčine,predsjednika OO događaja, učesnici simpozija će prezentirati najnovija i najsavremenija iskustva kada su u pitanju nadzor i prevencija bolničkih infekcija.

"Intrahospitalne infekcije, od kojih su najučestalije one urinarnog i respiratornog trakta te infekcije rana, problem su svih zdravstvenih ustanova u svijetu. Zbog toga se svakodnevno preuzimaju aktivnosti kako bi se spriječile i kontrolirale. Predavači će prenijeti dobra iskustva koja će pomoći našem Kliničkom centru da napravi nove smjernice sprečavanja i kontrole bolničkih infekcija", naglasio je Ovčina.

Glavna sestra KCUS, mr. Ernela Eminović istakla je da se sa bolničkim infekcijama suočavaju sve zdravstvene ustanove, te da je potrebno konstantno raditi na edukaciji zdravstvenog osoblja.

"Današnji Simpozijum je od velikog značaja za edukaciju zdravstvenog osoblja, kao i razmjenu iskustava sa kolegama iz regiona i inostranstva. Bolničke infekcije nisu strane niti jednom zdravstvenom radniku, te je od velikog značaja znati pravovremeno reagirati i raditi na prevenciji njihove pojave.

Medicinske sestre i tehničari KCUS konstantno rade na svojoj stručnoj nadogradnji, kako bismo pružili što bolje zdravstvene usluge našim pacijentima", istakla je mr.Eminović.

Među gostima danas su na Naučnoistraživačkom institutu KCUS-a bile i Yadigar Arpa i Ebru Dogru, predstavnice Klinike "Acibadem" iz Turske.