BiH
0

Simpozij "Novosti u neurologiji" na KCUS-u

FENA
Simpozij "Novosti u neurologiji", u okviru kojeg su predavanja održali istaknuti predavači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, održan je danas u sali Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj (NIR), Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U okviru simpozija, koji su organizirali Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Neurološka klinika, ljekari neurološke klinike KCUS-a razmjenjuju najnovija znanja i iskustva stečena u toku prethodne radne godine, s kolegama iz zemalja regiona.

Direktorica Neuropsihijatrijskih disciplina Azra Alajbegović izrazila je zadovoljstvo organiziranjem simpozija, te istakla da se simpozij tradicionalno održava radi razmjene znanja i iskustava s kolegama, ali i animiranja fondova da aktivnije sudjeluju u finansiranju rada Neurološke klinike, u cilju pružanja što bolje i kvalitetnije usluge pacijentima.

"Ciljevi simpozija su da se poveća naučni i stručni kapacitet ljudi koji će doći na ovaj simpozij, da se Neurološka klinika i disciplina profiliraju kao institucije najstarijeg kliničkog centra u državi i kao lideri praćenja novih neuroloških dostignuća, da se animiraju fondovi zdravstvenog osiguranja, bez kojih mi ne možemo primijeniti nove dijagnostičke metode, te animacija pacijenata, a s obzirom na činjenicu da je nevladin sektor trenutno u ekspanziji, te da je ovaj sektor partner u procesu zbrinjavanja pacijenata i promociji zdravlja naših građana", kazala je Alajbegović.

Šefica Neurološke klinike KCUS-a Jasminka Đelilović- Vranić istakla je da se svake godine simpozij obogati novim predavačima iz regiona, koji govore o novim i savremenim dijagnostičkim metodama, s kojima su se susreli tokom svog rada u prethodnoj godini.

"Ove godine čut ćemo predavanja kolege iz Ljubljane, koji će govoriti o baklofenskoj pumpi, s obzirom na to da kod nas postoje pacijenti koji imaju indikaciju za takve zahvate. Zahvaljujući ovakvim događajima naše kolege će se osposobiti za izvođenje zahvata, čime ćemo olakšati pacijentima i građanima BiH, koji će sve usluge moći dobiti na našoj klinici, te neće morati ići van BiH", kazala je Đelilović-Vranić.

Prof. dr. Enra Suljić s Neurološke klinike će u okviru simpozija održati predavanje o temu "Trudnoća i spolni hormoni kod pacijentica koje boluju od multiple skleroze", u okviru kojeg će govoriti o smjernicama za trudnice, koje boluju od ove bolesti.

"Iznimno je važno savjetovanje trudnica koje boluju od multiple skleroze, ali i članova njihove obitelji, o tome kako se ponašati tokom trudnoće, ali i o faktorima koje moraju imati na umu vezano za dojenje i ponašanje, nakon poroda, a u smislu uzimanja terapije. Sama trudnoća povoljno utiče na tok multiple skleroze, ali je rizik prva tri mjeseca nakon poroda, jer se tada značajno više bilježi pogoršanje osnovnog oboljenja", istakla je Suljić.