BiH
0

Šimić bi kaznu mogao služiti u Zenici

Sarajevo-x.com
Ako Vrhovni sud BiH potvrdi presudu sutkinje Županijskog suda u Rijeci Ike Šarić, koja je u slučaju kardiohirurga Ognjena Šimića za slučaj primanja mita donijela presudu od devet godina zatvora, ovaj doktor bi je mogao služiti u Zenici, piše Jutarnji.hr.

Kako navodi dalje, ministrica pravosuđa Ana Lovrin u Sarajevu je postigla sporazum s ministrom pravde BiH, Barišom Čolakom da se izmijeni Sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima koji je sklopljen između Hrvatske i BiH.

"Razgovarali smo o tom problemu i dogovorili se da Sporazum treba dopuniti odredbom da dragovoljnost osobe koja je osuđena na zatvorsku kaznu ne bude uvjet da je ona izdržava u državi u koju se sklonila," izjavila je Lovrin.

Nakon presude donijete u jednoj državi, za svaki slučaj ponaosob bi druga država trebala provesti proceduru priznavanja te presude, a sve s ciljem da se bjeguncima onemogući izbjegavanje kazne time što imaju dvojno državljanstvo.

Naša zemlja posebno je bila zainteresovana za rješavanje problema Ante Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, protiv kojeg je u Sarajevu 2004. otvoren kazneni postupak zbog pronevjere novca iz Hrvatske namijenjenog za pomoć Hrvatima.

Njega je bh. sud osudio na 10 godina zatvora, ali je on već tada bio u Hrvatskoj zbog dvojnog državljanstva.

BiH zbog dvojnog državljanstva ne može izručiti Jozu Ćurkovića, Svjetlana Stanića, Ivana Gotovca i druge vlasnike bh. i hrvatskih pasoša.