Blagdanski period
2

Simboličnim paljenjem prve svijeće svečano otvoren Advent u Mostaru

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Simboličnim paljenjem prve svijeće na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače svečano je otvorena manifestacija "Advent u Mostaru", koja tokom decembra planira blagdanskim ozračjem privući rekordan broj posjetitelja u tom gradu.

Uz paljenje prve od četiri svijeće čime se obilježava kalendarski početak Adventa svečanost su upotpunili horskom pjesmom Osnovna škola "Ivan pl. Zajc", Hrvatska glazba Mostar i Limeni orkestar HKUD-a Seljačka sloga Trebižat.

Potom je za sve goste i uzvanike pripremljen besplatan koncert duhovne muzike u velikoj dvorani Kosače, gdje nastupaju sestre Husar.

Organizatori ovogodišnje manifestacije kažu kako su pripremili izuzetno bogat program za sve generacije kojim planiraju oboriti rekordan broj posjetitelja tokom zadnjeg mjeseca u godini, uz podsjetnik da su prošle godine za vrijeme ove manifestacije u Mostaru bili popunjeni svi turistički kapaciteti.

Tvrde da je ovogodišnja manifestacija u Mostaru izazvala veliku pažnju što im potvrđuje činjenica da je na Javni poziv za zakup kućica za izlaganje, prodaju i prezentaciju proizvoda i usluga stiglo čak 129 ponuda ove godine.

Više od 30 adventskih kućica će ove godine osim na šetalištu biti smještene dijelom i u gradskom parku, a od 4. decembra će biti otvorene za građene te im omogućiti da u jedinstvenom ambijentu uživaju u gastronomskim delicijama i blagdanskoj ponudi.

Muzički dio programa počinje 15. decembra koncertom Ivana Zaka, a kroz 18 dana ispunjenih muzikom će svakodnevno nastupiti po nekoliko bendova koji će zadovoljiti sve muzičke apetite posjetilaca u tom gradu.

Sami doček Nove godine otvorit će grupa Gabrijel u 21 sat, dok će posjetitelje u 2023. godinu uvesti Željko Bebek sa svojim bendom, te će dan poslije na pozornici biti Adi Šoše i grupa Twist.

Za najmlađe posjetitelje uz brojne sadržaje, od klizališta, muzičkih i plesnih aktivnosti do druženja s mađioničarima, ove godine je tokom manifestacije lunapark potpuno besplatan, a za njih će također biti organiziran doček Nove godine uz poseban program.