BiH
262

Simbol genocida: U Sarajevu velika potražnja za Cvijetom Srebrenice

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje "Gračaničko keranje" obilježilo je danas u Sarajevu 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici simboličnom podjelom promotivnog materijala i distribucijom Cvijeta Srebrenice.

“Gračaničko keranje” posebno je poznato po Srebreničkom cvijetu koji je postao simbol stradanja Srebrenice. Inače, izvorni naziv za ovaj cvijet je “Sjećanje”, a predstavlja simbol stradanja ne samo u Srebrenici. Međutim, već dugo je cvijet “Sjećanje” najprepoznatljiviji simbol kojim se obilježava sjećanje na Srebrenicu.

Danas u Udruženju “Gračaničko keranje" djeluje više od 200 žena koje keranjem – ručnim radom koji je zaštićen kao oblik nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine – nastoje očuvati sjećanje na žrtve strašnih zločina počinjenih na području BiH, a posebno na genocid u Srebrenici.

Veliki broj stanovnika Sarajeva danas je želio kupiti Cvijet Srebrenice kako bi barem na taj način odao počast stradalim u srebreničkom genocidu.

Iz Udruženja “Gračaničko keranje” kažu da su mnogi danas kupovali i po 30 Cvjetova Srebrenice. Cijena jednog primjerka iznosi 3 KM.