{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Simbol genocida: U Sarajevu velika potražnja za Cvijetom Srebrenice

10.7.2015. u 12:24
262
Simbol genocida: U Sarajevu velika potražnja za Cvijetom Srebrenice
262
Udruženje "Gračaničko keranje" obilježilo je danas u Sarajevu 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici simboličnom podjelom promotivnog materijala i distribucijom Cvijeta Srebrenice.
“Gračaničko keranje” posebno je poznato po Srebreničkom cvijetu koji je postao simbol stradanja Srebrenice. Inače, izvorni naziv za ovaj cvijet je “Sjećanje”, a predstavlja simbol stradanja ne samo u Srebrenici. Međutim, već dugo je cvijet “Sjećanje” najprepoznatljiviji simbol kojim se obilježava sjećanje na Srebrenicu.

Danas u Udruženju “Gračaničko keranje" djeluje više od 200 žena koje keranjem – ručnim radom koji je zaštićen kao oblik nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine – nastoje očuvati sjećanje na žrtve strašnih zločina počinjenih na području BiH, a posebno na genocid u Srebrenici.

Veliki broj stanovnika Sarajeva danas je želio kupiti Cvijet Srebrenice kako bi barem na taj način odao počast stradalim u srebreničkom genocidu.

Iz Udruženja “Gračaničko keranje” kažu da su mnogi danas kupovali i po 30 Cvjetova Srebrenice. Cijena jednog primjerka iznosi 3 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: